Economia08/04/2021

La contractació d’oficines es dispara un 55% fins al març

La superfície llogada puja a Barcelona però a Madrid baixa

BarcelonaLa contractació d’oficines ha recuperat el pols a Barcelona durant el primer trimestre del 2021, després d’un 2020 dolent a causa de la pandèmia de covid-19. Segons la consultora immobiliària CBRE, els tres primers mesos del 2021 s’han llogat més de 70.000 metres quadrats d’oficines a la capital catalana, una xifra que és un 55% superior a la de l’any 2020.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La dada contrasta amb el que ha passat a Madrid, on durant el primer trimestre del 2021 s’han llogat 82.500 metres quadrats, una xifra que és un 25% inferior a la del mateix període de l’any anterior. La causa, segons fons del sector immobiliari, podria ser que a Madrid durant el 2020 el mercat es va mantenir millor que a Barcelona a causa de les restriccions menys importants que les de la capital catalana.

Cargando
No hay anuncios

La millora del mercat de lloguer d’oficines ja l’avançava Colonial, la socimi catalana especialitzada en el sector, ara fa uns dies. La companyia que presideix Juan José Brugera, que només opera als mercats d’oficines de Barcelona, Madrid i París, va dir que els dos primers mesos de l’any havia augmentat el 60% el lloguer de les seves oficines. Tot i que no desglossava aquest increment per mercats, Colonial va indicar que un 72% de l’activitat entre el gener i el febrer l’havia tingut a la ciutat de Barcelona, i la resta se la repartien els mercats de Madrid (21%) i París (7%).

Malgrat el creixement del lloguer d’oficines a Barcelona, s’ha de tenir en compte que durant el 2020 només es van contractar 160.000 metres quadrats, un 60% menys que el 2019 i un 50% per sota de la mitjana dels últims cinc anys. No obstant això, les xifres del primer trimestre i les operacions en curs fan pensar que el 2021 avançarà cap a la normalització. Si es mantingués el ritme, es podria tancar l’any al voltant dels 300.000 metres quadrats, encara per sota del 394.000 metres del 2019, i el 2022 es normalitzaria la situació. “Estem en un punt d’inflexió”, explica Lindy Garber, responsable del negoci de lloguer d’oficines de CBRE a Barcelona, que afegeix que “l’aixeta s’obrirà el 2022”.

Cargando
No hay anuncios

L’oficina sobreviurà

Garber reconeix que la pandèmia ha generalitzat el teletreball, però considera que l’oficina física “sobreviurà”. “L’oficina és un element important per a les empreses; no tenir-ne seria com un equip de futbol amb els jugadors entrenant-se de forma individual”, explica.

Cargando
No hay anuncios

Això sí, ha canviat la demanda de les empreses que busquen oficines. Ara volen espais oberts i més flexibles, amb terrasses i sortides, bona ventilació i certificacions de sostenibilitat. Entre els factors que han fet augmentar la contractació d’oficines el primer trimestre, aquesta experta destaca el fet del tancament de sis o set grans operacions, d’entre 3.000 i 8.000 metres quadrats. També destaca el fet que ha Barcelona hi ha moltes empreses tecnològiques i del sector digital que, amb la pandèmia, han crescut en plantilla i a l’hora de tornar a l’oficina després del teletreball ja no hi caben i han de buscar nous espais més grans.

Cargando
No hay anuncios

Respecte als preus de lloguer, CBRE indica que hi ha hagut una petita caiguda. A Barcelona el preu de mitjana en les millors zones se situa en 27,50 euros el metre quadrat al mes, mentre que a Madrid és una mica superior, de 35,50 euros el metre quadrat al mes, segons el responsable de lloguer d’oficines de CBRE a Espanya, José Mittelbrum. Un descens de preus que, segons Lindy Garber, no té res que veure amb l’enfonsament que es va produir el 2008, quan va esclatar la crisi financera.