El consum intern lidera el creixement econòmic a Catalunya davant la caiguda del sector exterior

L'augment dels salaris el 2018 permet recuperar capacitat adquisitiva, però castiga la productivitat

El president de la Generalitat, Quim Torra, amb els presidents del Consell de Cambres, Miquel Valls, i de la Cambra barcelonina, Joan Canadell
Leandre Ibar
05/07/2019
2 min

BarcelonaEl consum intern va ser el motor de l'economia catalana el 2018, en un moment de desacceleració pronunciada del sector exterior, que havia liderat el creixement els últims anys, segons la Memòria Econòmica de Catalunya per a l'any passat, elaborada pel Consell General de Cambres de Comerç.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"El sector exterior no ha contribuït al creixement –ha explicat Carme Poveda, economista responsable de l'estudi–, mentre que la demanda interna ha estat el gran suport del creixement". En aquest sentit, el saldo exterior –la diferència entre el que venen i compren les empreses catalanes a fora– de Catalunya va ser positiu tant amb la resta d'Espanya com amb la resta del món, però en cas espanyol aquest saldo va continuar la tendència creixent dels últims anys, mentre que amb l'estranger va patir una lleugera caiguda.

Segons Poveda, aquesta davallada no es deu a una reducció de la competitivitat del teixit productiu català, sinó, sobretot, a la reducció del comerç internacional causat per les guerres comercials entre els Estats Units i la Xina. "Es deuen a factors més geopolítics, no macroeconòmics", ha assegurat Poveda.

Malgrat la caiguda puntual de l'any passat, Poveda considera molt positiva la internacionalització i obertura de les companyies catalanes. Sobre aquest aspecte, un terç de les empreses espanyoles que venen a l'exterior són catalanes, mentre que el grau d'obertura de l'economia catalana va continuar creixent fins al 70,7%, deu punts per sobre de la mitjana estatal.

En aquest sentit, Oriol Amat, catedràtic d'economia financera a la UPF i autor de l''Informe anual de l'empresa catalana' –també presentat aquest divendres–, ha indicat que aquesta obertura explica "la gran resiliència" del sector empresarial català.

Amat també ha destacat que la bona marxa de l'economia ha permès augmentar els salaris dels treballadors, amb l'increment del poder adquisitiu que comporta, però aquesta pujada ha anat acompanyada d'una caiguda de la productivitat del 0,8%, un fet que, si es manté, podria resultar negatiu per a la competitivitat de les empreses a l'hora de sortir a vendre a l'estranger.

Per compensar els increments salarials sense perdre productivitat, Amat ha receptat que s'elevi la inversió en recerca i desenvolupament, especialment "en el sector privat", ja que la inversió en aquest camp de les administracions continua estable –o fins i tot ha crescut–, mentre que les empreses cada any hi destinen menys fons. A més, el catedràtic ha recomanat treballar per reduir l'alta temporalitat, que continua per sota dels anys d'abans de la crisi, però malgrat això és de les més elevades d'Europa, així com l'atur de llarga durada.

"L'economia catalana va bé", ha declarat en la presentació el president de la Cambra de Comerç barcelonina, Joan Canadell. Segons Canadell, les dades demostren que "Catalunya viu un canvi de model" econòmic motivat per l'increment de les empreses tecnològiques i intensives en coneixement.

Torra elogia l'estudi i el contraposa a les 'fake news'

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha elogiat l'estudi pel seu "rigor": "En temps de postveritat i 'fake news', la informació és imprescindible per poder contrastar idees preconcebudes i per poder rebatre les notícies que arriben de mans dels intoxicadors". Així mateix, Torra ha instat l'empresariat a allunyar-se d'"elits" econòmiques que viuen "desvinculades de la realitat del carrer".

stats