INFRAESTRUCTURES

La construcció demana un rescat i una inversió pública de 7.200 milions

La licitació d’obres acumula davallades del 85% des del 2007 i aquest any tornarà a caure

i Toni Garganté
10/04/2014
3 min

BarcelonaFront comú de fins a setze gremis i associacions empresarials i dels representants dels treballadors CCOO i UGT per reactivar el sector de la construcció. Havia arribat a concentrar prop del 14% del PIB abans de l’esclat de la bombolla immobiliària, però els anys de crisi han provocat que l’edificació de nous habitatges s’hagi reduït a la mínima expressió. També la licitació d’obra pública ha caigut, un 85%. Ara els agents socials demanen un pla d’inversions a totes les administracions de 7.200 milions d’euros, amb l’objectiu que el sector es recuperi a poc a poc i passi a representar el 6% del PIB.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

“Es tracta d’acabar inversions en infraestructures que van quedar a mig fer i que tenen un elevat impacte positiu en la competitivitat del país. No demanem més quilòmetres d’AVE”, va remarcar el president de la Cambra de Contractistes d’Obres de Catalunya, Francesc Boixadós. Entre aquesta llista d’obres empantanegades destaquen el desdoblament total de la N-II i de la N-340 i la Línia 9 del metro de Barcelona. En concret, es tractaria que les tres administracions (central, autonòmica i local) invertissin 600 milions cadascuna, cosa que suposaria arribar a un nivell de 1.800 milions. Això representaria incrementar l’efecte indirecte fins a generar més de 3.000 milions d’inversió induïda.

Les patronals constructores i els sindicats van firmar un manifest en què expliquen la situació del sector. Dels 670.000 llocs de treball que s’han perdut a Catalunya des del primer trimestre del 2008, un total de 250.000 procedien de segments relacionats amb la construcció, un 37% del total. Boixadós va insistir diverses vegades en la idea que “no hi ha sortida de la crisi” sense ells, “perquè la construcció compta amb un element multiplicador que difícilment generen altres sectors i perquè és difícil de deslocalitzar”.

L’esperança de la rehabilitació

Però el cert és que la producció del sector va caure un 66% entre el 2009 i l’any passat, i que per a aquest any encara s’espera una davallada de fins al 7%. El 2015 podria ser l’últim any amb disminució (-1%). El president del Gremi de Constructors d’Obres de Barcelona i Comarques, Joaquín Osorio, va reivindicar la importància del segment de la rehabilitació, que aportava un negoci de 4.000 milions abans de l’inici de la crisi. En aquest sentit, Osorio va avisar del perill de desertització del sector, amb moltes pimes que no es podran internacionalitzar si no s’incrementa un mínim el nivell de la licitació pública.

Per la seva banda, el representant de CCOO, Alfredo Cabeza, va parlar directament “d’un programa de rescat similar al que s’ha fet per a la banca”, mentre que el de la UGT, José García, va denunciar que “la construcció està maleïda, quan en realitat és bàsica per sortir de la crisi”.

Regió metropolitana

D’altra banda, el Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona preveu que es creïn uns 133.000 llocs de treball durant el període del 2015 al 2020, principalment en el sector de serveis, però també en menor mesura en la indústria i en la construcció. Un informe presentat ahir indica que es produirà un augment de persones amb estudis de formació professional i una demanda més vinculada a una especialització més gran, segons Europa Press. L’estudi concreta que es generaran 37.000 llocs de treball corresponents al nivell d’estudis de cicle formatiu de grau mitjà, el 80% dels quals es crearan a partir de l’any que ve.

Qatar compra un 3,8% de Colonial

El fons sobirà de Qatar va anunciar ahir que ja controla el 3,78% de les accions de la immobiliària Colonial, fet que li permetrà subscriure l’ampliació de capital que la companyia planeja per al mes que ve gràcies al dret de subscripció preferent. En una nota a la Comissió Nacional del Mercat de Valors, el fons propietari de l’hotel W va anunciar que ha comprat part de les accions a Goldman Sachs, un dels bancs creditors de Colonial, que va entrar en l’accionariat per una reestructuració del deute. L’entrada de Qatar i les bones perspectives de cara a l’ampliació de capital -que ahir va assegurar Morgan Stanley- van disparar les accions de Colonial un 21%.

stats