La recuperació postcovid

La construcció empeny la recuperació

És el sector que remunta més ràpid: ja se signen més hipoteques i hi ha més treballadors que abans del covid

BarcelonaCatorze anys i dues crisis després, el mercat de la construcció ha trobat el forat per on començar a rescabalar-se. Si el 2007 el sector estava al centre de la desfeta que portaria milions de persones a l’atur i milers de negocis a tancar, ara ho té tot per impulsar la recuperació econòmica postcovid. És l’única entre les activitats de més ocupació que té més afiliats que abans de la pandèmia, la que inspirava les millors expectatives per als empresaris de cara a l’estiu, i la que pot funcionar com a refugi inversor davant dels baixos tipus d’interès. “És el sector on l’activitat es recupera més ràpid”, confirma la Cambra de Comerç de Barcelona en el seu últim informe de conjuntura. I “serà palanca de reactivació de l’economia en els pròxims trimestres”, anticipa el seu cap d’estudis, Joan Ramon Rovira.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En concret, a l'acabar el primer semestre de l’any hi havia a Catalunya prop de 3.000 afiliats més dedicats a aquest sector que en el mateix moment abans de la pandèmia, el 2019. Aquest increment en el nombre de treballadors, del 2%, destaca enmig de les reduccions que encara es registren al sector dels serveis (-1,7%) o de la indústria (-1,2%). 

Cargando
No hay anuncios

Però no és una qüestió purament laboral: des del març passat se signen mensualment tantes hipoteques o més que abans de la pandèmia. També és des de llavors que hi ha més habitatge en construcció –excepte al mes de maig, que la xifra quedava un pèl enrere– i més vivenda acabada, i que es licita més volum per a obra pública. A més, aquest sector fa tres trimestres que rep les puntuacions més altes en termes de confiança empresarial, un índex que per a aquest estiu estava a només cinc punts d’igualar el d’abans de la pandèmia. 

Cargando
No hay anuncios

Un informe de la immobiliària Forcadell i la Universitat de Barcelona ho atribueix al fet que després del confinament molta gent va voler canviar de pis, al fet que la banca està predisposada a concedir els préstecs i als baixos tipus d’interès. Una tendència que es replica a tot el món segons l’anàlisi que en fa Bloomberg, que hi veu una barreja entre “hipoteques barates, el desig postpandèmic de tenir més espai, el teletreball que porta la gent fora de les ciutats i el temor que no comprar ara vulgui dir no poder fer-ho mai”. 

Repercussió endarrerida

Amb tot, hi ha indicadors en què això encara no es registra. L’atur, per exemple, segueix sent superior al d’abans de la pandèmia (tot i que amb diferències menors al d’altres sectors), i la superfície visada és per a aquest primer semestre un 15% inferior a la del mateix període del 2019, segons el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. Les dades de PIB mostren, també, que el creixement del sector encara no compensa la caiguda de l’any passat i que l’activitat es recupera més lentament que en altres àrees.

Cargando
No hay anuncios

“La construcció és un sector molt especial [en termes estadístics]”, explica Rovira. El que es mira són dades de visats, de les construccions i de les obres acabades. I això és un procés en fases que es trasllada al PIB gradualment. A més, la inversió residencial es va recuperar més ràpid que el consum després de la primera paràlisi econòmica i, per tant, ara fa uns mesos que està estancada. 

Lluny d’una nova bombolla

De fet, lluny d’estar en dubte, aquesta etapa daurada de la construcció comença a revifar la por a una nova bombolla immobiliària. Si més no, en l’estudi de Bloomberg s’alertava que aquesta febre per l’habitatge està pressionant a l’alça els preus a tot el món i que això ha disparat petites alarmes que no sonaven des de la crisi financera. 

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, al mercat espanyol la situació és una mica diferent. El que es preveu aquí, altre cop segons l’informe de Forcadell i la UB, és un boom immobiliari que durarà com a mínim fins al 2023, però que es pot allargar més si es manté la política monetària dels baixos tipus d’interès, que farà que el mercat immobiliari sigui dels pocs atractius per als inversors. Però aquest cicle expansiu, diuen, difícilment derivarà en una nova bombolla immobiliària. 

“És molt difícil que hi hagi una altra explosió”, raona José García Montalvo, catedràtic d’economia a la Universitat Pompeu Fabra. Primer, perquè els nivells d’abans de la crisi financera encara queden lluny. Segon, “perquè la compra no s’està fent a crèdit com als Estats Units –on la situació comença a ser preocupant–, aquí la majoria ve d’inversió”, argumenta. “Hi ha senyals que la gent està adquirint més hipoteques, però no que els bancs s’hagin tornat bojos [concedint-les]”, segueix. En resum: “Ens està anant bé, però no ens està anant exuberantment”. 

Cargando
No hay anuncios

I, d’acord amb el que denuncia la Confederació Nacional de la Construcció (CNC), sembla que no hi ha res garantit. Aquest nou cicle immobiliari, avisen, té dues amenaces clares: que hi falta mà d’obra i que cada cop és més car edificar.

Les Claus
  • En quina situació està el sector de la construcció?Hi ha determinats indicadors avançats que el destaquen com un dels mercats que més ràpid s’ha reactivat. Això ajuda que l’economia es vagi movent i porta entitats com la Cambra de Comerç a anticipar que serà dels que millor rendeixi a curt termini i, per tant, un dels que farà de palanca cap a la recuperació.
  • En què es basa aquest optimisme? Sobretot en el fet que és l’únic entre els sectors que més ocupació generen a Catalunya que ja té més gent afiliada que abans de la pandèmia; però també en el fet que fa mesos que se signen més hipoteques que el 2019, que hi ha més construcció d’habitatge acabada i que el sector té els millors nivells de confiança empresarial.
  • A què s’atribueix el nou boom immobiliari? Al fet que després del confinament molta gent va voler canviar de pis, que la banca està predisposada a concedir hipoteques i que la política monetària està marcada pels baixos tipus d’interès. Per tant, els inversors veuen en el sector immobiliari una sortida més rendible per als seus diners.
  • ¿Hi ha indicadors contradictoris? Segons les dades del PIB, la construcció creix menys que altres sectors i encara no compensa la caiguda dels mesos de confinament més sever, però els experts ho atribueixen al fet que la reactivació es registrarà més endavant en aquestes estadístiques per la forma com es recopila la informació.
  • Quines són les previsions de futur?Un informe de Forcadell i la Universitat de Barcelona anticipa que aquest nou cicle daurat del sector immobiliari es notarà amb força aquest segon semestre i podria durar fins al 2023. Amb tot, calculen que podria allargar-se encara més si s’estira aquesta tendència dels baixos tipus d’interès.
  • ¿Es tem que hi hagi una nova bombolla immobiliària? Bloomberg avisa que hi ha algun senyal, però per als experts d'aquí és improbable que arribi a Espanya. Primer, perquè el país encara està lluny dels nivells d’abans del 2007 però, segon, perquè la compra no s’està fent a crèdit. És a dir, per molt que pugi el nombre d’hipoteques, els bancs no s’estan tornant bojos concedint-les.