Habitatge

El Constitucional tomba més aspectes de la llei antidesnonaments catalana

El TC estima parcialment un recurs de Vox i anul·la que es pugui reduir en un 50% el valor d'una propietat buida a expropiar

EN MANS DEL TC  En els pròxims dies, els magistrats del TC poden vetar el marc legal del 9-N .
2 min
3
Regala aquest article

MadridLa coneguda com a llei antidesnonaments catalana, que va néixer l'any 2022, ha patit una nova retallada del Tribunal Constitucional. Si al mes d'octubre el TC declarava inconstitucional una part de la norma a petició del PP, ara ho fa amb més preceptes estimant parcialment un recurs de Vox. En una nova sentència el contingut de la qual s'ha fet públic aquest dijous, el TC declara inconstitucional que es pugui reduir en un 50% el valor d'un habitatge buit a expropiar.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Es tracta de l'article que disposava que quan el propietari d'un habitatge no complís amb la funció social de la propietat de l'habitatge, és a dir, que no fos utilitzat perquè hi resideixin persones, es podria incoar un procediment d'expropiació forçosa. En aquests casos és quan es decretava que el valor de la propietat es reduiria un 50%, la diferència del qual correspondria a l'administració expropiant.

A parer del Constitucional aquesta disposició suposa una invasió de les competències estatals sobre expropiació forçosa. En la sentència, de la qual ha estat ponent la catalana Laura Díez, el TC argumenta que la Constitució estableix que és a "l'Estat a qui correspon establir els criteris que determinen el preu just" per "assegurar que els béns i drets expropiats siguin avaluats de la mateixa manera a tot el territori nacional".

El Constitucional anul·la aquest precepte i a més imposa una nova interpretació d'un altre. La sentència també posa el focus en l'article que sanciona com a infracció greu la conducta que consisteix a incomplir en la formulació de la proposta obligatòria de lloguer social els requisits legals vigents en el moment que correspongui formalitzar-la. Justament, un dels articles de la mateixa norma que va tombar el TC fa quatre mesos és el que obligava els grans tenidors a oferir un contracte de lloguer social a famílies vulnerables a qui o bé se'ls acabava el contracte de lloguer ordinari o social o bé estaven en una situació d'ocupació des d'abans de l'1 de juny del 2021.

Segons la redacció inicial de la norma catalana, abans d'interposar una demanda judicial per desnonament, aquests grans propietaris estaven obligats a oferir aquest tipus de lloguer als afectats. En la sentència que estimava el recurs anterior del PP, el TC establia que era competència estatal exclusiva establir les condicions d'accés al procediment judicial. D'aquí que el Constitucional fixi que no serà inconstitucional plantejar una infracció en cas que la proposta obligatòria de lloguer social no constitueixi una condició d'accés a aquest procediment judicial.

stats