Economia13/01/2016

El Constitucional avala la retallada a les renovables aprovada per Rajoy

La sentència considera que no es va vulnerar el principi de seguretat jurídica

Dani Sánchez Ugart
i Dani Sánchez Ugart

MadridLa retallada a les ajudes a les renovables que va aprovar el govern espanyol per acabar amb el dèficit de tarifa del sistema és elèctric és constitucional. Així ho ha decidit el Tribunal Constitucional, que ha anunciat aquest dimecres que avala aquest polèmic punt de la reforma energètica que va tirar endavant el ministre d'Indústria en funcions, José Manuel Soria. El TC considera que el govern espanyol va justificar "de manera suficient" la necessitat d'aprovar les mesures per la via d'urgència, fet pel qual va actuar d'acord amb la legislació.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'argument del TC, que respon a una demanda del govern murcià, considera que la decisió de fer marxa enrere en les ajudes a les renovables no suposen una vulneració del principi de seguretat jurídica, perquè hi ha motius que responen a l'interès general que justificaven el canvi normatiu. "Aquesta estabilitat regulatòria és compatible amb canvis legislatius quan siguin previsibles i derivats d'exigències clares de l'interès general ", afirma la sentència, que afegeix que en aquest cas, "no es pot qualificar d'inesperada la modificació produïda, ja que la evolució de les circumstàncies que afectaven a aquest sector de l'economia feien necessari emprendre ajustos d'aquest marc normatiu, com a efecte de les difícils circumstàncies del sector en el seu conjunt". En definitiva, indica la sentència, "els principis de seguretat jurídica i confiança legítima no "permeten consagrar un pretès dret a la congelació de l'ordenament jurídic existent".

Cargando
No hay anuncios

D'aquesta manera, els inversors que van construir plantes solars o eòliques ho tindran més difícil per reclamar per la via jurídica espanyola la restitució d'aquestes ajudes, que quan van ser eliminades, al juliol del 2013, van provocar la fallida de múltiples vehicles inversors en aquest àmbit. Tot i així, molts d'aquests inversors, en la seva major part estrangers, no van recórrer només a la justícia ordinària, sinó que van elevar el conflicte al Centre Internacional per Resoldre Diferències Relatives a Inversions (CIADI), un organisme d’arbitratge que depèn del Banc Mundial.

De fet, la polèmica retallada a les ajudes a les renovables han convertit Espanya en el primer país en nombre de denúncies al CIADI, per davant de països com Veneçuela i d'Itàlia, l’Argentina, Ucraïna, Kènia, Jordània, el Kazakhstan i Zimbàbue.

Cargando
No hay anuncios

Fonts d'Indústria s'han mostrat satisfetes per la resolució del Constitucional, que, consideren "desarma els recursos" presentats pels inversors, molts dels quals encara estan pendents de resolució per part de la justícia ordinària. A més d'avalar el fons de la qüestió, el TC dóna la raó també al govern espanyol en la forma. La retallada a les renovables va formar part del decret llei de reforma energètica del govern de Mariano Rajoy que, per tant, no el va aprovar per la via ordinària, sinó d'urgència, un extrem reservat per a normes que requereixin d'aprovació ràpida. El Constitucional considera que "l'augment inesperat del dèficit tarifari" és motiu suficient per activar aquest mecanisme d'urgència, i no fer passar la llei pel Congrés.

En la sentència, del 17 de desembre, el Constitucional desestima, doncs el recurs d'inconstitucionalitat interposat pel govern murcià contra diverses disposicions del reial decret llei 9/2013, de 12 de juliol, pel qual s'adopten mesures urgents per garantir l'estabilitat financera del sistema elèctric, tot i que inclou un vot particular del magistrat Juan Antonio Xiol Ríos, al qual s'adhereixen dos membres més dels 11 del tribunal.

Cargando
No hay anuncios

Aquest vot particular considera que la sentència dóna arguments "insuficients" per avalar la llei, perquè no fa una anàlisi "minuciosa" del compliment del principi de "confiança legítima". Per culpa d'això, segons Xiol Ríos i els altres dos magistrats, el tribunal ha "perdut l'oportunitat" de crear jurisprudència de fons sobre aquest tipus de qüestions. Indústria ha celebrat també aquests vots particulars perquè, consideren, no van en contra del fons de la sentència sinó que en demanen més contundència.