El Constitucional tomba l'impost català als dipòsits bancaris

El Tribunal ja havia avalat al febrer la taxa estatal, fet que deixava sense efecte la de la Generalitat

La seu del Tribunal Constitucional, a Madrid.
Acn
01/06/2015
2 min

MadridEl ple del Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucional l'impost català als dipòsits bancaris. Segons dues sentències fetes públiques aquest dilluns, ni el decret llei del Govern del 2012 ni la llei del Parlament del 2014 no s'ajusten a la Constitució i, per tant, preval l'impost estatal sobre aquest aspecte, una decisió que, 'de facto', el TC ja havia pres al febrer, quan va desestimar el recurs del Parlament de Catalunya sobre la llei estatal i va avalar el dret del govern espanyol a cobrar la taxa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El TC considera que el decret del 2012 no s'ajusta als criteris d'urgència que reclama l'Estatut d'Autonomia, que fixa que els tributs propis s'aproven mitjançant una llei del Parlament. D'altra banda, considera que la llei del 2014 que establia el mateix tribut vulnera la Constitució i la llei de finançament de les comunitats autònomes.

A més, el TC ha fet pública una sentència on desestima el recurs que el govern del Principat d'Astúries va presentar contra la creació de l'impost estatal sobre dipòsits bancaris. Els magistrats han rebutjat que la llei vulneri la llei de finançament de les comunitats autònomes (Lofca) i, en especial, els principis constitucionals d'irretroactivitat de les lleis i de seguretat jurídica.

La creació de l'impost estatal sobre dipòsits bancaris per part del govern espanyol va suposar la suspensió cautelar dels impostos autonòmics de Catalunya, Astúries i altres territoris, que, en alguns casos –no en aquests dos casos– van rebre compensacions per aquest fet.

Tal com va fer Catalunya, Astúries va presentar un recurs contra l'article 124 de la norma per una possible vulneració de la Lofca perquè no establia cap mesura que compensés el seu territori per la supressió del tribut.

Per contra, el TC reitera la doctrina que ja havia utilitzat en els recursos de la Generalitat i el Parlament i resol que el fet de limitar les mesures de compensació als casos en què l'impost havia estat establert abans de l'1 de desembre del 2012 no vulnera la Lofca.

Segons els magistrats, l'impost d'Astúries va entrar en vigor l'1 de gener del 2013 i per tant "és evident" que "no complia la condició establerta" per activar la compensació per la seva supressió.

stats