Economia17/06/2021

Consens entre govern i agents socials: Espanya ha d'apostar per la industrialització

La ministra Díaz, la CEOE i la UGT coincideixen que és el sector més productiu i amb menys precarietat laboral

El pla de recuperació ha de servir per impulsar la industrialització. Aquesta afirmació l'han subscrit aquest dijous la ministra de Treball, Yolanda Díaz; el president de la patronal CEOE, Antonio Garamendi, i el secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, en les jornades del Cercle d'Economia que se celebren a Barcelona. La ministra i els agents socials han mostrat la mateixa bona sintonia en l'impuls d'aquest sector per millorar la productivitat laboral i vèncer l'actual precarietat que pateixen especialment els joves i els més grans de 55 anys.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"El nostre model productiu és molt singular respecte a altres països perquè està molt bolcat en el sector serveis i en la construcció. S'ha d'aprofitar el pla de recuperació per impulsar una reindustrialització sostenible", ha defensat Díaz. En aquest sentit Garamendi ha recordat que els territoris on la indústria té un pes més important en el PIB tenen menys atur que la mitjana estatal. Ara bé, el president de la CEOE ha volgut matisar que això no vol dir que "el turisme sobri", però sí que ha d'evolucionar gràcies a la digitalització i la sostenibilitat. El secretari general de la UGT ha proposat directament un pacte d'estat per la indústria. "Espanya no està tan malament en matèria de productivitat des del punt de vista industrial, però on sí que ho estem és en els serveis", ha insistit Álvarez.

Cargando
No hay anuncios

Formació, l'altra clau de la productivitat

Però perquè aquesta productivitat augmenti, Díaz i els agents socials també han coincidit que és imprescindible millorar la formació professional. La ministra ha recordat que per garantir l'estabilitat en el mercat laboral cal una formació i ha titllat de "vergonya" el nombre de contractes de formació que s'han formalitzat a Espanya –8.000– malgrat tenir un model molt similar al d'Alemanya, país capdavanter en FP. "Tenim una pluralitat de possibilitats de contractar joves que fa innecessari que les empreses vagin a aquestes modalitats contractuals sanes", ha lamentat la vicepresidenta, que ha censurat pràctiques contràries a les "lògiques econòmiques", com donar de baixa de la Seguretat Social un treballador un divendres per tornar-lo a donar d'alta un dilluns.

Cargando
No hay anuncios

Davant d'aquestes pràctiques, la ministra ha fet una crida als empresaris a segellar un "pacte contra la precarietat" i ha enviat un missatge directe als assistents al Cercle: "Vostès són molt importants. Ha d'haver-hi un pacte per la indústria, però també un pacte per la precarietat al nostre país i per l'ocupació dels joves".

Garamendi, amb un to de cordialitat, ha defensat que la majoria dels empresaris "ho fan bé" i ha recordat que se sol posar el focus en la iniciativa privada, on el 25% dels contractes són temporals, quan en el cas de les administracions públiques aquest percentatge augmenta fins al 34%. "Sempre som els dolents de la pel·lícula, i tan dolents sembla que no hem de ser-ho", ha dit el portaveu de la patronal, que ha reconegut, això sí, que hi ha marge per millorar la taxa de temporalitat a Espanya.

Cargando
No hay anuncios

Fet l'incís, Garamendi ha insistit que a Espanya hi ha un elevat nombre d'universitaris i molt pocs estudiants amb FP. "Si això no canvia, les empreses, especialment les industrials, tindran molts problemes per ocupar els llocs de treball que ofereixen". I en aquest punt és on Álvarez ha recordat que s'ha d'apostar per la FP dual.

Però Garamendi encara ha assenyalat un altre punt de millora: les polítiques actives d'ocupació. "El SEPE col·loca només l'1,5% de la gent. Ens gastem milers de milions en polítiques que no funcionen. Necessitem altres sistemes", ha apuntat.

Cargando
No hay anuncios

La 53a reforma laboral

Detectats tots el problemes, la ministra ha deixat clar que la solució passa per l'actual reforma laboral que s'està negociant amb els agents socials. Ha recordat que ja se n'han fet 52 però que totes han estat en la mateixa direcció. "Ara cal una reforma estructural que garanteixi l'estabilitat de l'ocupació, cosa que mai s'ha fet al nostre país, i que posi el focus en la formació", ha conclòs.

Cargando
No hay anuncios

Abans de la seva intervenció al Cercle d'Economia, la ministra ha avançat que aquest divendres es farà públic l'informe dels experts sobre la pujada del salari mínim interprofessional (SMI). Díaz sempre s'ha mostrat partidària d'incrementar l'SMI aquest any tot i la crisi del covid, una postura que ha xocat amb la de la ministra d'Economia, Nadia Calviño, i la del de Seguretat Social, José Luis Escrivá, que són partidaris de fer-ho més endavant.