El consell d'Estat adverteix de la falta de control dels fons europeus
El govern espanyol fa públic l'informe sobre el decret llei per gestionar les ajudes antipandèmia
MadridEl Consell d'Estat –el màxim òrgan consultiu del govern espanyol– considera que el decret llei aprovat per l'executiu de Pedro Sánchez per gestionar els fons europeus del Pla de Recuperació i Resiliència relaxa excessivament el control de les subvencions que s'atorgaran per impulsar l'economia. Al document, de gairebé cent pàgines, els experts adverteixen de "l'eliminació o modulació de mecansismes de control" en matèries tan sensibles com les ajudes o els convenis administratius, i avisen que la Unió Europea supervisarà de prop la "correcta gestió i execució" dels fons. Brussel·les, insisteix el Consell d'Estat, "exigeix extremar les mesures destinades a garantir la correcta aplicació" dels recursos europeus.
El decret, aprovat al desembre i convalidat pel Congrés al gener, està orientat a agilitzar la burocràcia i l'assignació dels diners dels fons europeus antipandèmia per poder absorbir amb més facilitat les ajudes, un dels principals reptes. “Es tracta d’acotar el temps i tenir fórmules àgils”, va defensar aleshores la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo. El Consell d'Estat afirma que en línies generals, el decret mereix una opinió "favorable" però adverteix de greus mancances i demana al govern que millori la norma per justificar la flexibilització dels mecanismes de control de les subvencions. "És essencial" que hi hagi una explicació "detallada".
L'òrgan consultiu presidit pel jurista José Manuel Romay Beccaría també alerta d'altres problemes del decret, com ara la reducció de terminis per als estudis d'impacte ambiental dels nou mesos que preveu la llei espanyola a sis. L'informe posa en dubte que en només sis mesos es puguin fer tots els estudis necessaris i afirma que cal comptar amb terminis "suficientment amplis" per realitzar les avaluacions ambientals "amb totes les garanties".
El document també retreu al govern espanyol que no hagi inclòs el pressupost de la implementació del decret llei: "S'incompleix l'exigència de l'anàlisi de l'impacte pressupostari". El Consell d'Estat admet la dificultat de detallar l'impacte per a les arques públiques, però subratlla la importància de comptar amb un pressupost aproximat i adverteix que si la norma és impugnada, el Tribunal Constitucional examinarà l'impacte pressupostari i la seva justificació.
El Consell d'Estat ha publicat l'informe, que té data del 21 de desembre, aquest dilluns. Els partits de l'oposició havien acusat el govern espanyol d'haver amagat el document per les crítiques al decret llei dels juristes experts.