MOBILE WORLD CONGRESS
Economia24/02/2019

La conquesta del mòbil xinès

La tecnologia del país asiàtic té cada cop més pes al Mobile tot i les tensions geopolítiques

Paula Solanas
i Paula Solanas

BarcelonaEncara que compartissin la jornada amb Microsoft, Nokia o LG, les novetats que es van emportar el protagonisme durant el primer dia no oficial del Mobile World Congress tenen cognom xinès. Huawei i Xiaomi són el millor exemple de com la tecnologia del país asiàtic té cada vegada més pes en la cita anual de la indústria a Barcelona. No parlem només de nous smartphones. Després del domini d’Europa i els Estats Units en la infraestructura del 3G i el 4G, companyies com Huawei estan convençudes de liderar la implantació del 5G tot i les pressions dels Estats Units i les amenaces d’aranzels als seus productes. La setmana passada Vodafone va fer la primera trucada amb estàndard 5G fent servir un terminal de Huawei.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

“La Xina s’ha convertit en la fàbrica més gran del món, i en el moment que un producte és competitiu, es fa global”, explica Josep Paradells, investigador de la UPC i director de la fundació especialitzada en recerca i innovació i2Cat. L’expert creu que és un fenomen que ja hem vist en els telèfons mòbils, però que es podria reproduir en altres sectors com l’automoció. Mentre la quota de mercat de Samsung i Apple s’estanca, les marques xineses registren creixements cada vegada més imponents. “La marca xinesa va entrar amb la imatge de còpia barata i mal feta, però ja són a la cresta de l’onada i fan productes igual d’innovadors o més”, apunta Carles Garrigues, professor de la UOC i expert en tecnologia mòbil.

Cargando
No hay anuncios

Ahir tant Xiaomi com Huawei van presentar nous models que segueixen dues de les últimes tendències del sector: mòbils plegables convertibles en tauletes i terminals adaptats a la tecnologia 5G. Tot i que a més distància d’aquestes dues marques, la també xinesa Oppo va anunciar ahir a Barcelona que llançarà els seus primers smartphones amb 5G per competir-hi. Honor, ZTE i Vivo completen el podi de companyies del país asiàtic amb cada cop més presència en la indústria dels mòbils. “Tot i tenir un gran volum de vende s, n’hi ha algunes que encara estan molt tancades en el mercat xinès, però quan s’obrin -com ha fet Xiaomi els últims anys- arribaran arreu si se saben adaptar”, afegeix Garrigues.

Cargando
No hay anuncios

Tot i elboomde la telefonia xinesa, el desplegament d’aquestes marques a Europa i els Estats Units també ha desfermat tot un seguit de tensions geopolítiques. “El tema no són els mòbils sinó la implantació del 5G, que és una estructura importantíssima per als estats”, indica el professor de la UOC. Huawei és una de les companyies que ha avançat més en el desenvolupament dels equipaments per al 5G els últims anys. Això significa que moltes de les proves pilot que s’estan fent arreu del món en temes com el cotxe autònom o la salut digital portaran incrustada la seva tecnologia. Per a l’administració de Trump això suposa un risc per a la seguretat nacional, perquè considera que la legislació xinesa avala que les empreses del país asiàtic comparteixin dades sobre tot el que passa per les seves xarxes amb el govern de Pequín.

“Tot és rumorologia, però sembla que el que preocupa és l’espionatge”, afirma Garrigues. El director de la fundació i2Cat treu ferro als missatges dels Estats Units i insisteix que el risc que la Xina faci servir aquestes tecnològiques per controlar les comunicacions d’altres països és “baix”. “És una estratègia comercial dels Estats Units”, sentencia. A més, Paradells recorda que les firmes de tecnologia nord-americanes també han aprofitat quan han volgut el baix cost de la fabricació a la Xina i els estudiants xinesos que han omplert les últimes dècades els departaments de tecnologia de les universitats més prestigioses dels Estats Units.

Cargando
No hay anuncios

L’escenificació més evident d’aquestes sospites va tenir lloc a finals de l’any passat, quan la filla del fundador de Huawei i directiva de la companyia, Meng Wanzhou, va ser arrestada al Canadà. Encara que el motiu de la detenció era que l’empresa xinesa s’hauria saltat les sancions a l’Iran a través d’una filial, el cas va deixar entreveure els recels dels Estats Units sobre la tecnologia del país asiàtic. Washington té interessos comercials -vol mantenir la posició d’Apple en un moment de debilitat- i per això la tecnologia també és part de la guerra comercial entre les dues potències.

Cargando
No hay anuncios

Lobi al congrés

El diari nord-americà The Wall Street Journal publicava divendres que els oficials de l’administració Trump tenen una premissa clara per al MWC: avisar els seus homòlegs d’altres estats i les operadores sobre els perills d’adoptar la tecnologia de Huawei per a les seves xarxes. De moment, Austràlia i Nova Zelanda ja han bloquejat l’empresa de les seves xarxes 5G amb l’argument de la seguretat nacional. No obstant, Europa resisteix aquestes pressions, i països com Alemanya o el Regne Unit no estan convençuts de l’amenaça i per ara han optat per mantenir-se al marge de la polèmica. Tot plegat no evitarà com a mínim una altra edició del Mobile plena de novetats xineses.

Cargando
No hay anuncios

LES CLAUS

1. Quines empreses xineses hi haurà al MWC?

Cargando
No hay anuncios

A diferència d’altres anys, Samsung no va anunciar cap nou model el diumenge previ a l’arrencada de la fira tecnològica, sinó que va optar per presentar dijous el seu primer telèfon plegable. Això va deixar el protagonisme de la primera jornada no oficial del Mobile a dues empreses xineses: Huawei i Xiaomi. La primera va seguir la tendència iniciada per la marca coreana i també va estrenar un nou terminal que es converteix en una tauleta. Tant Huawei com Xiaomi van anunciar que començaran a fabricar models adaptats a la tecnologia 5G. Durant els dies del congrés també veurem anuncis d’altres firmes xineses, com Oppo, Honor o ZTE.

2. Per què els Estats Units desconfien de la tecnologia xinesa?

Cargando
No hay anuncios

Fa temps que els Estats Units han fet evident que no se senten còmodes amb la tecnologia del país asiàtic. L’explicació oficial és que el govern de Donald Trump considera que empreses com Huawei poden fer servir les seves xarxes per espiar les telecomunicacions en territori nord-americà si els ho demana Pequín. Tot i això, els experts també reconeixen que els EUA tenen forts interessos comercials per intentar impedir un domini de la tecnologia xinesa per sobre de marques nord-americanes com Apple, que viu un estancament de les vendes. En el cas de Huawei, la tensió va arribar al punt àlgid amb la detenció de l’hereva del gegant al Canadà el desembre passat.

3. Què en pensa la UE?

Cargando
No hay anuncios

Tot i que països com Austràlia o Nova Zelanda ja han bloquejat Huawei de les seves xarxes 5G, per ara països com Alemanya o el Regne Unit han preferit no decantar-se en aquest conflicte i no vetaran acords amb l’empresa.

4. Per què és tan important el 5G per als governs?

Huawei és una de les firmes que ha invertit més en liderar el desplegament de les xarxes de cinquena generació. Aquest canvi serà molt rellevant perquè, més enllà d’oferir una connexió més ràpida, és essencial per tirar endavant temes estratègics per a les administracions com ara el cotxe autònom o la cirurgia en streaming.