Ni un dispositiu nou. Només les xineses Huawei i ZTE exposen algun telèfon en un racó dels seus estands. L’única marca que ha estrenat aparell és Samsung, i encara per via telemàtica i centrant-se en el software: el pròxim rellotge Galaxy Watch ja no farà servir el sistema operatiu propi Tizen sinó una nova variant d’Android per a rellotges. Serà el primer fruit d’una aliança entre Samsung i Google on també participarà Fitbit, i que aspira a disputar-li a Apple el lideratge de l’electrònica que es porta al canell.
5G per mar, per terra i per sota terra. A l’estand d’Orange et pots posar un visor de realitat virtual i agafar el timó per tripular des de l’Hospitalet de Llobregat una barqueta que navega pel port de València, mitjançant una xarxa 5G experimental de l’operadora francesa que té una latència inferior als cinc milisegons. L'autobús llançadora de TMB que uneix la Fira de Gran Via amb la de Montjuïc ofereix informació turística en unes pantalles embarcades connectades a la xarxa 5G de Telefónica. A l’estand de la Generalitat es pot veure com una operadora d’emergències agafa via 5G el control remot d’un cotxe que simula trobar-se en mig d’un incendi a la carretera. I si aneu al MWC amb els Ferrocarrils de la Generalitat, gaudireu de cobertura 5G de Vodafone en tot el trajecte entre plaça d’Espanya i Europa Fira, a més d’un gigabit per segon i sense que la connexió es talli.
Telecos europees amoïnades. La ponència inaugural a càrrec de les operadores marca el to de cada edició del MWC. En aquesta ocasió, els responsables de GSMA han confirmat l’interès de la indústria a continuar fent negoci connectant la humanitat, especialment la part que té cobertura però encara no els ha contractat cap servei. Per l’absència de les telecos ianquis, i més enllà de la intervenció del president del gegant China Mobile, l’acte ha tingut un caire marcadament europeu, amb els màxims responsables de Telefónica, Orange i Deutsche Telekom reiterant la seva habitual queixa per l’ús que els serveis nord-americans d’internet fan de les seves xarxes sense compartir amb elles els beneficis. La novetat és que han avisat que sense fortes inversions dels estats en infraestructures, la 5G i els seus beneficis trigaran a arribar fora de les grans àrees urbanes i els llocs on hi hagi prou indústria com per justificar nous desplegaments de xarxa.