El Govern aprovarà dimarts una llista amb els projectes “més importants” que optaran als fons europeus, segons va dir el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, en una entrevista a UA1 Ràdio Lleida. Són projectes, va dir, “imbatibles de transformació” perquè “Madrid no els pugui rebutjar”. A més, són iniciatives que “permetran crear riquesa, llocs de treball i benestar social”. Tremosa va lamentar també que la Generalitat hagi “quedat apartada del procés d’identificació, canalització i decisió dels fons europeus”.
Vox salva el decret de gestió del fons europeu antipandèmia
ERC, JxCat, el PDECat i la CUP voten en contra de la seva convalidació
MadridL’extrema dreta al rescat del govern espanyol. El titular és inèdit però és el que va passar ahir amb la convalidació al Congrés de Diputats del decret de gestió dels fons europeus antipandèmia. Tot i la importància de la norma, l’executiu del PSOE i Unides Podem l’havia aprovat sense haver-la consensuat amb altres forces polítiques. I el gest, molt habitual en aquesta legislatura, va estar a punt d’explotar a la cara del govern espanyol. Va anar de pocs vots que el Congrés no convalidés el decret (170 a favor, 126 vots en contra i 52 abstencions). Només l’abstenció de Vox, anunciada per sorpresa i a última hora, va salvar la votació i va permetre tirar-lo endavant.
Ni el PP ni Ciutadans -amb qui l’executiu havia estat negociant- hi van votar a favor. Tampoc la majoria de partits catalans, que ja amb la mirada posada al 14-F van deixar clar a Pedro Sánchez que no els agrada un decret que no deixa prou marge de maniobra a la Generalitat per gestionar els fons i està fet a mida de les empreses de l’Íbex.
Durant tot el matí va estar sobre la taula la seva derogació perquè el PSOE i Unides Podem no tenien prou suports. Aquest pas hauria suposat un cop per a l’executiu central en una qüestió rellevant com són els fons que han de servir per aixecar l’economia.
Les negociacions amb els partits petits es van intensificar mentre el debat ja havia començat. A última hora, Vox -amb qui l’executiu no havia negociat res- va anunciar la seva abstenció. Als vots del PSOE i Unides Podem s’hi van sumar els del PNB, EH Bildu, Més País, CC, Teruel Existe i el Partit Regionalista de Cantàbria.
La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, va agrair els suports sense fer al·lusió directa a Vox: “És de bona educació donar les gràcies a qui avui facilita les coses al seu país. No al govern, sinó al país. Sigui qui sigui”.
En l’interès d’Espanya
El portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, va justificar l’abstenció “en l’interès d’Espanya”. “Ens sembla que és el més sensat. És absolutament urgent que els diners arribin com més aviat millor, amb independència del color del govern que hi hagi”, va subratllar el portaveu.
ERC, JxCat, el PDECat i la CUP consideren que els beneficiats de les ajudes seran principalment les grans corporacions i no les petites i mitjanes empreses (pimes) o els autònoms, els més castigats per la pandèmia. També critiquen la gestió dels fons “excessivament centralitzada”.
El decret servirà per agilitar els tràmits burocràtics. De fet, el principal repte que tenen el govern espanyol i també els governs autonòmics és poder gastar a temps les ajudes.