El conflicte entre els ramaders i Mercadona s'aguditza
Els productors reclamen que se'ls compri la matèria primera a mínim 37 cèntims el litre, que és el que segons ells costa produir-la
BarcelonaEl desacord que enfronta les cooperatives Plana de Vic i Vaquers d'Osona amb Mercadona ha arribat aquest dilluns al seu punt més àlgid. Quan aquests productors de llet han anat al matí a descarregar els 52.000 litres de llet que habitualment venen a Lactia (l'empresa que envasa la llet de marca blanca per al supermercat), aquesta no els ha agafat.
És la seva resposta al fet que divendres passat saltessin pels aires les negociacions per tancar un nou contracte que reculli les condicions de compravenda de la llet. Aquests ramaders reivindiquen que el preu a què Lactia els compra el producte (fins ara uns 33 cèntims el litre) no els dona per cobrir les despeses que implica produir-lo i d'aquí que des que es va acabar el contracte anterior estiguin intentant incrementar la xifra.
Totes dues cooperatives s'agafen a dades de l'Observatori de la Llet per demanar que la companyia els pagui per la llet com a mínim 37 cèntims el litre (tot i que l'ideal serien 40 cèntims), i aquesta envasadora ha acceptat només pujar l'import fins als 35 cèntims, una xifra que entra dins la forquilla que estableix l'Observatori de Preus del govern espanyol (entre 32 i 37 cèntims).
“Aquests dos cèntims [de pujada] són un insult”, afirma Marc Xifra, responsable del sector dins la Unió de Pagesos. La qüestió, diu, és que aquestes cooperatives venen el 70% de la seva llet a Lactia, situació que no els deixava gaire més alternativa que acceptar les condicions. A canvi, però, demanaven que en el contracte s'especifiqués que la llet s'estava comprant a un preu inferior al del cost, condició a què Lactia es va negar, de manera que va deixar les negociacions en punt mort.
Un problema de llarga durada
“Fa 30 anys que al ramader se li està pagant la llet al mateix preu, però que tots els inputs que entren a la granja (el menjar dels animals, l'electricitat) han anat pujant de preu”, contextualitza en aquest cas la ramadera Imma Puigcorbé. La pujada proposada per Lactia, coincideix, “no és suficient per al ramader, perquè aquest segueix perdent diners”, analitza.
Amb tot, el problema més immediat, diu, és que Lactia no els agafi la llet, situació que si s'allarga tota la setmana suposarà “malvendre” 182.000 litres. Fins aquest dilluns a última hora han estat negociant amb Cacaolat i Pasqual, entre d'altres, per parar el cop, però confessa que es preparen per a un mes molt complicat. “El problema és que si se cedeix en aquesta negociació estem caient un altre cop en el seu joc: és un abús de poder”, conclou.