Les comunitats autònomes podran estendre a empreses d'altres sectors les ajudes directes pel coronavirus
El govern espanyol flexibilitza la normativa per atorgar 7.000 milions d'euros en subvencions
MadridEl govern espanyol havia limitat a un centenar els sectors que tenien dret a demanar subvencions del paquet de 7.000 milions d'euros d'ajudes directes per a empreses i autònoms afectats per la pandèmia. Arran de les crítiques per haver exclòs sectors productius que també s'han vist greument perjudicats per les restriccions i la caiguda del consum, l'executiu de Pedro Sánchez ha optat per permetre a les comunitats autònomes flexibilitzar els criteris i incloure sectors no previstos inicialment i que han patit un impacte important pel virus al seu territori.
"Som conscients que cada comunitat autònoma té característiques específiques. Per exemple, es podrien estendre als sectors del calçat o del vi" d'algunes comunitats amb un teixit productiu important d'aquests àmbits, ha explicat la portaveu del govern, María Jesús Montero. Segons la ministra, hi ha sectors que a escala estatal no compleixen els criteris (caiguda de l'activitat o treballadors en ERTO, entre altres) però que a escala autonòmica sí. El consell de ministres ha aprovat aquest dimarts una modificació del decret llei del paquet d'ajudes a empreses d'11.000 milions d'euros (les subvencions directes en són 7.000) perquè els govern autonòmics puguin ampliar els sectors.
La modificació també preveu que les empreses viables que van tenir pèrdues per circumstàncies extraordinàries el 2019, l'any anterior a la pandèmia, es puguin beneficiar de les ajudes, sempre que es trobin entre els sectors que poden demanar les subvencions. El decret aprovat inicialment preveia que només poguessin accedir a les ajudes directes les companyies que el 2020 havien tingut pèrdues d'almenys un 30% en comparació amb el 2019, cosa que en deixava fora les empreses que van tenir un 2019 difícil per qüestions extraordinàries, com ara les empreses turístiques de les Balears i les Canàries, que es van veure afectades el 2019 per la fallida de l'operador Thomas Cook. "Aquesta millora és molt important per als operadors turístics de les illes, que ara es podran beneficiar de les ajudes directes", ha destacat Montero.
Signatura del conveni
La Moncloa va enviar divendres als governs autonòmics el conveni per transferir els diners de les ajudes directes, que gestionaran les comunitats. Segons Montero, ara per ara només dues, Extremadura i Castella-la Manxa, han signat els convenis i els han reenviat a Madrid. Seran les primeres a rebre els diners. Segons s'estableix al decret, Hisenda transferirà els recursos que corresponen a cada autonomia en un termini màxim de deu dies des de la signatura del conveni.
Arran de la possibilitat que alguna comunitat del PP decideixi no enviar el conveni signat –i, per tant, renunciar als diners per a les seves empreses i autònoms–, la portaveu ha assegurat que el paquet d'ajudes "ha estat ben rebut" per totes i que no preveia que n'hi hagi cap que no el signi. "Només ha passat un cap de setmana. Esperem tenir la resta de convenis signats els pròxims dies", ha dit. María Jesús Montero ha considerat que seria "escandalós" que algun govern autonòmic no demanés les ajudes i, arribat el cas, el seu executiu "prendria mesures".
Mesures de suport al sector del vi
La ministra portaveu també ha anunciat l’aprovació d’un decret de suport al sector del vi en el context de la crisi causada per la pandèmia que transposa una normativa europea. El decret inclou la supressió de determinades penalitzacions a viticultors o cellers per a la reconversió i reestructuració de vinyes, inversions en cellers o promoció, i flexibilitza els pagaments del sector. El programa d’ajuda al sector del vi està dotat amb 202 milions d’euros anuals.