Crònica

El nou finançament i els optimismes variables

La consellera d'Economia titlla d'"acceptable" un consorci tributari sempre que recapti els impostos i la Generalitat hi tingui majoria

2 min
La consellera d'Economia en funcions, Natàlia Mas, aquest divendres a Barcelona.

BarcelonaEl debat sobre el model de finançament de la Generalitat agafa pes i comença a entrar en detalls. La proposta de la Generalitat de "finançament singular" i la contraproposta del PSC han centrat un debat organitzat aquest divendres per l'entitat Acció Catalana i el diari Nació Digital amb la consellera d'Economia en funcions, Natàlia Mas; el seu predecessor amb els governs de CiU, Andreu Mas-Colell, i l'exconseller d'Empresa i regidor de Junts, Ramon Tremosa. Mas ha obert la porta a compartir consorci amb l'Estat, com planteja Salvador Illa, però mantenint la paella pel mànec.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Mas-Colell considera poc realista pensar que Catalunya obtindrà "de dalt a baix" el model que proposa la Generalitat, que inclou que el govern català recapti tots els impostos i cedeixi a l'Estat els fons per pagar els serveis i les inversions que efectua a Catalunya, a més d'una quota de solidaritat. "No tenim prou força. Davant tindrem gent extremadament experta tècnicament i en negociar amb nosaltres", ha afegit. L'economista, que va ser conseller d'Economia quan Artur Mas va presentar a Rajoy la proposta de pacte fiscal el 2012, creu que la negociació haurà de consistir en obtenir per a la Generalitat cessions concretes per "anar fent caixa", més que una reforma que equipari la Hisenda catalana a la basca.

Mas hi ha discrepat i ha dit que, si només s'apliqués a Catalunya, seria viable "només que l'Estat posés sobre la taula 25.000 milions d'euros", així com la "capacitat" de recaptació per a l'executiu català. I ha considerat que, malgrat el nom, el model "singular" proposat pel govern català és "extensiu" a altres autonomies. "No ha de suposar cap impacte negatiu per a la resta de comunitats, en tot cas un mínim aprimament de l'administració central", ha remarcat.

En la conversa ha sortit la proposta del PSC –recollida a l'Estatut però mai implementada– de crear un consorci tributari entre l'Estat i la Generalitat. La consellera d'Economia, Natàlia Mas, ha considerat "acceptable" aquest hipotètic consorci, sempre que sigui "amb majoria de la Generalitat" i adscrit a l'administració catalana. A més, ha dit, hauria de tenir capacitat per recaptar impostos: "Un consorci sense recaptació podria ser contraproduent", ha apuntat.

La solució del consorci abans que la hisenda pròpia podria comptar també amb el suport d'alguna entitat empresarial que es va adherir al manifest recent demanant una millora del finançament i acabar amb el dèficit fiscal. "Una agència consorciada els estaria perfectament bé", ha assegurat Mas-Colell sobre les patronals. Tanmateix, Tremosa ha recordat que, tot i manar-ho l'Estatut, l'Estat no ha mogut res per crear el consorci. "Fins ara, res de res", ha dit.

El moment de negociar

Els tres ponents han coincidit que la situació actual, amb la interdependència entre el PSOE, ERC i Junts als Parlaments espanyol i català, és un moment propici perquè Catalunya millori la seva situació econòmica. "Pedro Sánchez ha sigut valent amb la carpeta catalana i no li ha anat malament", ha dit Tremosa. De fet, el president del govern espanyol ha ofert una "millora" del sistema de finançament. "A Madrid saben molt bé que [el dèficit fiscal català] no és un tema resolt", ha recordat Tremosa, que creu que l'establishment polític espanyol és conscient que els greuges econòmics de Catalunya donen ales a l'independentisme.

stats