El govern Illa deixa en l'aire la publicació de les balances fiscals
El nou executiu del PSC porta dos mesos de retard respecte al moment en què l'anterior administració presentava les dades
BarcelonaEl setembre del 2017 va ser l'última vegada que el govern central va publicar les balances fiscals de les comunitats autònomes, també anomenades cuentas territorializadas (tot i que aquestes darreres utilitzen un mètode diferent de càlcul). La balança fiscal és la diferència entre el que paguen els ciutadans i les empreses catalanes en impostos a l'Estat i el que gasta el govern espanyol i altres organismes estatals en territori català. En aquell moment, el ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, liderat per Cristóbal Montoro, va admetre un augment del dèficit català de fins als 10.000 milions d'euros l'any 2014, l'equivalent del 5% del PIB, i un 38% més que el dèficit registrat el 2013.
Des de llavors no s’han publicat més per decisió dels governs que ha liderat Pedro Sánchez: l'any 2018 ja no es van donar aquestes dades, malgrat que l'equip tècnic del ministeri –aleshores sota la batuta de la ministra María Jesús Montero–, ja tenia preparades les balances per poder-les publicar quan tocava. Montero va decidir no fer-ho i guardar-les al calaix. El 2019 les balances ja ni es van calcular.
Davant aquesta situació –que el govern de la Generalitat de l'època va criticar reiteradament, en el que titllava de "política deliberada d’opacitat i de no retiment de comptes de l’Estat"–, l'executiu de Pere Aragonès es va encarregar de donar unes balances fiscals catalanes amb una part de dades calculades a causa de la negativa de l'Estat de facilitar la informació. El setembre del 2022, la conselleria d'Economia i Hisenda, amb Jaume Giró al capdavant, va presentar les dades de les balances fiscals de Catalunya per l'any 2019; i el 2023, el mateix Departament, aleshores amb Natàlia Mas Guix com a consellera, va presentar les del 2020 i 2021, que determinava un nou màxim històric en el dèficit fiscal aquest últim exercici: 21.982 milions d'euros.
En aquell moment, Mas Guix va recordar que la part estimada responia al fet que el ministeri d'Hisenda no va facilitar les dades que li havia reclamat la Generalitat, però que el càlcul arribava avalat pel Consell Assessor de Política Econòmica del Govern català, format per experts. Fa un any i dos mesos d'aquestes últimes dades i el nou executiu, ara del PSC, encara no ha fet públiques les balances fiscals calculades des de la mateixa conselleria, com va fer l'any anterior l'equip de Mas Guix.
Retrets creuats
Preguntats per la tardança, des del Departament d'Economia de la Generalitat no concreten a l'ARA si la previsió és publicar les balances fiscals pròximament ni si hi ha una decisió explícita d'acabar amb aquestes publicacions. De fet, asseguren que "no hi ha hagut actualitzacions per decisió de l'anterior Govern", i que aquesta va ser una decisió presa "abans que arribés" el nou executiu.
Però fonts de l'anterior equip d'Economia neguen aquestes acusacions i asseveren que "el Departament tenia previst actualitzar les balances fiscals a la tornada de l'estiu, tal com es feia anualment". "Però a mitjans d'agost hi va haver canvi de govern i la decisió de fer-ho ja recau en l'actual equip que dirigeix el departament d'Economia". Les mateixes fonts expliquen a l'ARA que, si bé "una part del càlcul de les balances fiscals s'ha de fer amb estimacions" per la negativa del govern espanyol de compartir tota la informació necessària per calcular-les, "els equips tècnics de la Generalitat estan més que preparats per poder calcular-ho de forma àgil i acurada amb la informació que ja està publicada", asseguren.
No es pot passar per alt el context actual, marcat per la proposta de model de finançament singular per a Catalunya. El govern d'Aragonès es va afanyar a presentar una primera proposta amb aquest concepte llaminer pocs mesos abans de canviar el govern, i ara el govern d'Illa assegura que posarà fil a l'agulla amb la creació d'un programa per implementar i dissenyar el nou model, que inclou un grup d'experts que s'encarregaran de coordinar-ne el desplegament. El programa no es marca terminis, però els acords assolits entre ERC i el govern central tenien com a data límit el 2026. El nou model, justament, hauria d'equilibrar el dèficit flagrant que pateix Catalunya, però del qual, per ara, només es tenen dades fins al 2021.