Més de 5.600 M€: els fons europeus assignats per l’Estat a Catalunya
La Generalitat insisteix en el “mal disseny” del repartiment dels recursos i admet “preocupació” per un possible alentiment per les eleccions
BarcelonaL'administració de l'Estat ha assignat, de moment, més de 5.600 milions d'euros a Catalunya procedents dels fons Next Generation, el paquet d'ajudes aprovat per la Unió Europea per fer front a la pandèmia, segons dades publicades aquest dilluns per la Generalitat. La consellera d'Economia, Natàlia Mas, ha criticat el "mal disseny" dels fons des del govern espanyol i ha demanat que se'n corregeixin les "deficiències".
Concretament, la xifra correspon a diners que les administracions ja han transferit als beneficiaris o que s'han aprovat, però encara no estan assignats, i que provenen del Mecanisme de Resolució i Resiliència (MRR), el principal instrument de gestió dels fons i que està controlat directament pel govern espanyol.
Els executius dels estats membres de la Unió Europea van aprovar la creació dels fons Next Generation el juliol del 2021, amb l'objectiu d'actuar com a estímul per reactivar l'economia europea, molt afectada aleshores per la pandèmia, i també com a element modernitzador del teixit productiu, perquè el gruix dels diners s'ha de destinar sobretot a polítiques de digitalització de les empreses, eficiència energètica, recerca i formació de treballadors. En total, la UE mobilitzarà 806.000 milions d'euros en sis anys i Espanya en rebrà una part substancial: 178.300 milions.
Del total de fons aprovat per la UE, aproximadament nou de cada deu euros es gestionen a través de l'MRR, és a dir, que és el govern estatal qui en té el control directe. La resta de recursos es canalitzen a través del programa React EU, al qual les comunitats autònomes poden accedir sense passar per Madrid. Concretament, a Catalunya li han arribat uns 1.700 milions d'euros d'aquest programa, que representen un 12% del total que ha rebut Espanya.
L'economia catalana representa un 20,3% del total de l'espanyola i un 16% de la població de l'Estat, segons dades de l'Idescat, l'institut estadístic de la Generalitat, del 2022.
Crítiques al "mal disseny"
Malgrat l'entrada de fons, Mas ha ressaltat –com ja havia fet en el passat– tant el "mal disseny" com "les ineficiències de base en el mecanisme de distribució dels fons" creat pel govern de Pedro Sánchez, que l'executiu català considera massa centralitzat i que no té en compte les particularitats de cada autonomia. "Si l'Estat no corregeix aviat les ineficiències de la primera fase, correm el risc que es desaprofiti gran part del potencial transformador dels fons", ha reblat la consellera, en relació amb l'addenda del pla de recuperació presentada a Brussel·les pel govern espanyol per rebre 94.000 milions extres.
Casos com els del paquet d'ajudes (PERTE) per a la fabricació de microxips, on encara s'han d'assignar la majoria dels milers de milions pressupostats pel govern espanyol des de fa mesos, són alguns dels punts que més crítiques han aixecat sobre la gestió dels fons feta des de Madrid, tant per la Generalitat com pels partits de l'oposició.
La Generalitat canalitza 3.420 milions
Sobre el total de diners del mecanisme, el programa majoritari, Catalunya ha rebut 5.651,6 milions d'euros en diferents formes i partides. Per una banda, 3.420,4 milions s'han transferit (o estan aprovats per transferir-se) des de l'Estat a la Generalitat, a través de les diverses conferències sectorials, una dada que representa un 15,4% del total entregat per aquesta via a tots els executius autonòmics.
Del total que ha de rebre la Generalitat, 1.984 milions ja s'han assignat als beneficiaris -un 70% dels diners assignats-, mentre que la resta o bé encara no s'ha transferit a les arques del Govern o bé encara no s'han resolt les convocatòries per distribuir-los. En aquest camp, Mas ha qualificat de "bona feina" el paper del Govern en l'assignació de recursos, perquè Catalunya és la comunitat que més diners de l'MRR ja ha repartit entre la ciutadania, amb un 29% del total.
A banda dels diners que rebrà directament el govern de Pere Aragonès, l'economia catalana ha rebut 1.338,2 milions d'euros transferits directament per l'Estat a beneficiaris particulars, a part dels 667,7 milions i 225,3 milions que han entrat a Catalunya per la via d'adjudicacions i concessions directes d'organismes estatals.
Possible canvi de govern
Sobre la possibilitat d'un canvi de govern a Espanya fruit de les eleccions generals del 23 de juliol, Mas ha mostrat "preocupació" per un possible alentiment en l'assignació dels recursos si hi ha un canvi d'executiu a l'Estat. No obstant això, la consellera ha recordat que "els fons pertanyen a la ciutadania", per la qual cosa ha reclamat que l'entrada d'un nou govern "no afecti" el repartiment dels ajuts.