Pensions

L'OCDE assegura que Espanya és un dels països amb la guardiola de les pensions més buida

Un informe de l'organisme apunta que el fons de reserva de la Seguretat Social representa un 0,4% del PIB

ARA
i ARA

BarcelonaEspanya se situa a la cua entre els estats membres de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmica (OCDE, l'organització que agrupa les economies desenvolupades) en el fons de reserva de la Seguretat Social –conegut com la guardiola de les pensions– tant per la quantitat estimada en dòlars com per percentatge del producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura la mida d'una economia).

Inscriu-te a la newsletter L'any del tot o res per al Banc SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons un informe de l'OCDE, la guardiola pujaria als 6.000 milions de dòlars (uns 5.672 milions d'euros), cosa que equival a un 0,4% del PIB de l'Estat. No obstant això, els càlculs de l'estudi contrasten amb els 8.356 milions d'euros que acumulava el fons a finals de setembre i als 9.300 milions que espera assolir el ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, gràcies al mecanisme d'equitat intergeneracional (MEI) que va entrar en vigor l'any passat.

Cargando
No hay anuncios

El MEI és un percentatge de la cotització dels treballadors per contingències comunes i que es reparteix a parts iguals entre els treballadors i les empreses. L'objectiu del mecanisme és justament incrementar la quantitat de diners que hi ha a la guardiola.

Cargando
No hay anuncios

"Espanya tenia les reserves més baixes entre els països que informen", segons el document de l'OCDE, que destaca que els Estats Units són el país amb una guardiola de les pensions públiques més plena, amb uns 2,6 bilions de dòlars (uns 2,46 bilions d'euros) i un 9,7% del PIB del país. Pel que fa a percentatge del PIB, Corea del Sud i el Japó són els països amb més reserves, del 46% i del 38% del PIB.

Més fons al sector privat

A més, en el cas dels actius dedicats a pensions al sector privat espanyol, sumarien uns 170.000 milions d'euros, un 11,2% del PIB. En aquest cas, es troba lluny de les xifres de Dinamarca i Islàndia, on les reserves dels sistemes privats de pensions acumulen l'equivalent al 198% i al 181% del PIB, respectivament.

Cargando
No hay anuncios

Els sistemes de pensions "són una pedra angular de la seguretat financera i la resiliència econòmica d'una població que envelleix en molts països", ha indicat el secretari general de l'OCDE, Mathias Cormann. Al conjunt d'estats de l'OCDE, els actius destinats a la jubilació van augmentar l'any passat un 10% respecte al 2022, fins als 63,1 bilions de dòlars.