Copa Amèrica Barcelona

De l'IVA a successions: el 'pack' d'avantatges fiscals de la Copa Amèrica

Els equips i els organitzadors de la competició de vela gaudeixen de generoses rebaixes d'impostos

BarcelonaLa Copa Amèrica de vela està en marxa a Barcelona des de fa diverses setmanes. L'esdeveniment compta amb el suport del món empresarial i de les administracions públiques, però també amb l'oposició d'entitats veïnals i ecologistes, que en critiquen tant l'impacte sobre la ciutat com les rebaixes fiscals que reben les empreses organitzadores i participants. Però quins són aquests beneficis fiscals?

Inscriu-te a la newsletter Inici de curs amb la mirada al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons Blanca Usón, sòcia experta en fiscalitat del bufet d'advocats RocaJunyent, "té sentit" que la Copa Amèrica tingui uns beneficis fiscals més prolongats en el temps del que és habitual en casos similars, perquè la competició s'allarga durant "un període molt més llarg que altres activitats esportives o culturals". En un esdeveniment esportiu normalment els equips participants s'instal·len a la ciutat organitzadora unes setmanes o fins i tot només uns dies abans de la competició, però en el cas de la Copa Amèrica "són anys", recorda. "Porten aquí des del 2022", afegeix.

Cargando
No hay anuncios

La justificació per rebre aquest tracte fiscal a mida és que els equips competidors i els seus treballadors paguen impostos als seus països d'origen, però si passen anys a Espanya se'ls ha de considerar també residents en territori espanyol i pagar els "impostos addicionals" que els reclama l'Estat, explica la fiscalista. "No és la seva voluntat viure aquí ni estan contractats per empreses espanyoles", indica Usón.

Si no es fes un tracte per eximir-los de certs impostos, els equips competidors "no voldrien venir" a Barcelona per no haver de tributar en dues jurisdiccions, afegeix. Cal tenir en compte que, amb l'excepció de Suïssa, històricament assenyalat com a paradís fiscal, la resta d'equips provenen d'estats de la Unió Europea –França, Itàlia, Suècia, els Països Baixos, Alemanya i Espanya– o de països amb règims fiscals equiparables –el Regne Unit, Austràlia, el Canadà, els Estats Units i Nova Zelanda.

L'explicació de les administracions que han donat suport a l'esdeveniment (totes: l'Ajuntament, la Diputació, la Generalitat i el govern espanyol, a més d'entitats públiques o amb finançament públic, com la Cambra de Comerç, el Port de Barcelona i Barcelona Turisme) és la mateixa que en altres grans esdeveniments d'arreu del món: l'impacte econòmic que genera l'esdeveniment és tan gran que les rebaixes fiscals es veuen compensades amb la recaptació extra d'impostos fruit de la creació de llocs de feina i de l'arribada de visitants i de patrocinadors, però alhora són necessàries perquè els organitzadors triïn Barcelona com a seu i no una altra ciutat que també oferiria beneficis similars.

Cargando
No hay anuncios

Segons un estudi de la Universitat Pompeu Fabra encarregat per la Fundació Barcelona Capital Nàutica (col·laboradora de l'esdeveniment i creada per les administracions públiques), la Copa Amèrica tindrà un impacte de 1.200 milions d'euros en l'economia catalana i per cada euro invertit proporcionarà un retorn a l'economia de 6,35 euros. Unes xifres que surten de la creació de 19.000 llocs de treball i l'arribada de 2,5 milions de visitants, però que associacions veïnals i ecologistes, així com la plataforma No a la Copa Amèrica, posen en dubte. Aquestes entitats critiquen que no se sap com es reparteix a nivell social aquest impacte positiu i que els veïns més afectats per la competició no reben cap benefici econòmic.

Aquests són els principals beneficis de què gaudeixen els participants:

Residència

El govern espanyol va aprovar un procediment més ràpid per garantir la residència als professionals que treballin en l'organització de la competició i en els equips participants, similar al que s'aplica d'acord amb la llei d'emprenedors. En el cas de la Copa Amèrica, però, el permís de residència es limita als anys 2023 i 2024 i acaba l'abril del 2025.

Cargando
No hay anuncios

IRPF

Malgrat poder residir a Espanya, els empleats de l'ens organitzador i dels equips participants no tributen l'IRPF com si fossin treballadors establerts a l'Estat, sinó que rebran una reducció del 65% sobre "l'import net dels rendiments que percebin". A més, als empleats que no arribin a tenir la condició de residents a Espanya, no se'ls considerarà com a obtinguts a l'Estat els guanys que rebin per feines fetes per a la competició o els equips, de manera que no els hauran de tributar a Espanya.

Impost de societats

Les rebaixes que han aixecat més polèmica són les que tenen a veure amb l'impost de societats, que és el que paguen les empreses i les entitats. Segons la normativa aprovada per a la celebració de la Copa Amèrica, les entitats relacionades amb l'esdeveniment (participants o organitzadores) no hauran de tributar impost de societats per qualsevol rendiment obtingut entre l'1 d'abril del 2022 i el 31 de desembre del 2025.

Cargando
No hay anuncios

IVA

Els professionals, entitats i companyies relacionats amb l'esdeveniment també podran demanar la devolució dels pagaments d'IVA que hagin fet per despeses relacionades directament amb la Copa Amèrica.

A priori, legalment és indispensable que, perquè un estranger recuperi l'IVA pagat a Espanya, el seu país tingui un acord de reciprocitat signat amb l'Estat, però per a la Copa Amèrica s'elimina aquest requisit i es podrà demanar el retorn de les quotes pagades d'aquest impost, independentment dels acords dels països d'origen amb Espanya.

Cargando
No hay anuncios

Seguretat Social

Les empreses organitzadores i els equips es podran bonificar totes les aportacions a la Seguretat Social per a treballadors contractats en territori espanyol.

Entitats d'utilitat pública

Qualsevol entitat sense ànim de lucre relacionada amb la competició i constituïda pels equips, els organitzadors o les administracions tindrà la consideració d'entitat d'utilitat pública. Això implica que rebrà els incentius fiscals inclosos en la llei de mecenatge i, per tant, es permetrà a les empreses o particulars que els facin donacions desgravar-se'n fiscalment una part.

Cargando
No hay anuncios

Impostos a embarcacions

Els vaixells utilitzats durant la Copa Amèrica per l'ens organitzador i pels equips no hauran d'abonar impost de matriculació mentre duri el torneig, però sí una vegada acabi si es queden en aigües de l'Estat.

Successions

En cas de mort d'un empleat dels equips o dels ens organitzadors, els seus hereus no hauran de pagar impost de successions en territori espanyol, sinó que es considerarà que era resident al seu país d'origen.