Fiscalitat

L'IVA de la llum baixa al 10% i el de l'oli d'oliva serà del 0% a partir d'avui

Entra en vigor la pròrroga de les mesures del govern espanyol per fer front a l'encariment dels preus

ARA
2 min
Comptadors de la llum

BarcelonaEl preu mitjà de la llum al mercat majorista espanyol durant el mes de juny ha superat els 56 euros per megawatt hora (€/MWh), el segon més alt del 2024, fet que suposa un creixement del 84,5% respecte al maig i que farà que l'IVA de la llum torni a baixar del 21% al 10% a partir d'avui, 1 de juliol.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

D'acord amb el que recull la norma aprovada pel govern espanyol per fer front a l'increment dels preus de les primeres matèries, l'IVA a repercutir en les pròximes factures es reduirà a més de la meitat. L'IVA de l'electricitat és del 21%; aquestes mesures extraordinàries aprovades per l'executiu espanyol estableixen que, si els preus es normalitzen i superen la barrera dels 45 €/MWh de mitjana mensual, l'IVA el mes següent baixi al 10%.

També avui entra en vigor una altra rebaixa impositiva que beneficia els consumidors. Des d'aquest 1 de juliol l'oli d'oliva passa a considerar-se un aliment bàsic i, per tant, amb les mesures antiinflacionàries aprovades per l'executiu de Pedro Sánchez, el tipus d'IVA serà del 0%. Un tipus impositiu que es mantindrà fins a finals de setembre. A partir de l'1 d'octubre, l'IVA de l'oli d'oliva –i de la resta d'aliments bàsics– passarà a ser del 2% fins a final d'any.

Així mateix, també es prorroga fins al 30 de setembre el tipus del 5% de l'IVA per a la pasta i els olis de llavor. A partir de l'1 d'octubre i fins al 31 de desembre, el tipus se situarà al 7,5%.

Quan els tipus tornin a la normalitat i s'acabin les ajudes, els aliments bàsics, com el pa, els ous, les verdures i la fruita –i ara també l'oli d'oliva– tindran un tipus d'IVA superreduït, que a Espanya és del 4%. La resta d'aliments, que ara tenen un tipus del 5% i d'octubre a desembre el tindran del 7,5%, després tindran un tipus reduït, que és del 10%.

stats