L'Eix Pirinenc i els intercanviadors del Vallès, entre les infraestructures prioritàries del Govern
L'executiu català posa en marxa un comitè per fer "seguiment" dels compliments dels acords amb l'Estat en matèria d'inversions
BarcelonaLa Generalitat farà una llista d'inversions prioritàries que l'Estat ha d'executar a Catalunya, que es traslladaran al govern espanyol en el marc de la Comissió Bilateral entre les dues administracions. El Govern ha celebrat aquest dilluns la primera reunió del Comitè Estratègic d'Inversions, l'organisme encarregat d'elaborar el llistat.
La consellera de Territori, Ester Capella, ha marcat quines són les infraestructures que, a parer seu, tenen més urgència, entre les quals hi ha les carreteres N-2 i N-260 (l'anomenat Eix Pirinenc), els intercanviadors entre Rodalies i les línies de Ferrocarrils de la Generalitat a Sant Cugat del Vallès (Volpelleres i Hospital General). Segons Capella, també cal que el govern estatal inverteixi per "millorar els accessos" de les autopistes AP-7 i AP-2 amb l'objectiu de no generar embussos i d'evitar accidents.
"Ens calia un comitè que tingués clar quines són les inversions –ha dit Capella–. No n'hi ha prou amb verbalitzar acords, hem de buscar els mecanismes perquè ni un cèntim d'euro es quedi sense executar". Segons la consellera d'Economia, Natàlia Mas, la Generalitat necessita "una planificació integral" i una "estratègia que asseguri el finançament per a cada projecte".
Mas ha recordat que, d'acord amb els acords entre l'executiu espanyol i el grup d'ERC al Congrés en els últims pressupostos estatals, "a partir del 2024 serà la Generalitat qui assumirà el gruix de les inversions de l'obra pública a Catalunya". Segons aquest pacte, l'administració catalana "traslladarà a l'Estat" quines són les obres prioritàries que cal que rebin fons a través dels comptes anuals estats.
A més, Capella ha recordat que en els mesos vinents s'haurà de concretar el traspàs de Rodalies, un altre dels punts d'acord entre ERC i el govern espanyol, en aquest cas per la investidura de Pedro Sánchez. De fet, la consellera de Territori es va reunir la setmana passada amb el ministre de Transports, Óscar Puente, on van acordar crear una comissió política per tancar els detalls del traspàs, que es reunirà al febrer.
Control dels acords
La Generalitat "vetllarà" perquè el govern espanyol inverteixi a Catalunya l'equivalent al pes de l'economia catalana sobre el total de l'espanyola, a fi d'"assegurar" que quedi enrere el dèficit d'execució dels últims anys, ha afegit. En aquest sentit, a més, Mas ha avançat que el seu departament treballa per augmentar un 10% la partida d'inversió en els pressupostos catalans d'aquest 2024.
En un informe presentat el juny passat, el departament d'Economia va xifrar en 2.700 milions d'euros les inversions a Catalunya que el govern de Pedro Sánchez ha deixat sense executar. A més, el govern espanyol ha deixat de publicar les dades sobre execució de les inversions, un fet que Mas havia qualificat en el seu moment de "deslleialtat". Les últimes xifres, de fet, corresponen al 2021, quan l'Estat només va dur a terme un 35% de les inversions que havia pressupostat a Catalunya.
"Si una cosa hem après en els darrers anys en les negociacions amb el govern de l'Estat és que hi ha d'haver uns acords en què la lletra petita quedi clarament expressada i concretada", ha dit la consellera de Presidència, Laura Vilagrà. En aquest sentit, ha assegurat que "cal fer seguiment i monitoratge dels acords amb l'Estat" i alhora "posar una marxa més en les inversions".