Fiscalitat

Grans patrimonis, multinacionals i falsos estrangers: el mapa del frau fiscal el 2023

L'Agència Tributària aflora 16.708 milions el 2023, 3.000 dels quals provinents de grans companyies

3 min
Façana de l’Agència Tributària.

BarcelonaL'Agència Tributària espanyola va recaptar l'any 2023 un total de 16.708 milions d'euros vinculats a les actuacions de prevenció i lluita contra el frau. La quantitat és un 0,2% superior a la de l'any anterior. A més, Hisenda va regularitzar la bases imposable de grans multinacionals per un valor de 2.925 milions d'euros després de fer 87 inspeccions a aquest tipus d'empreses.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El ministeri d'Hisenda ha publicat aquest dijous el balanç del control tributari de l'any 2023. Hisenda va fer durant l'exercici 1,9 milions d'actuacions de control de tributs interns a l'Estat. D'aquestes, 44.776 actuacions de control (un 13,7% més) estaven relacionades amb grans empreses i grans patrimonis, a més d'investigar els abusos societaris i l'economia submergida. De fet, es van fer 34.487 actuacions en multinacionals, grups societaris i empreses amb facturació anual superior als 6 milions d'euros. Així, el control d'aquest tipus d'empreses va créixer un 13,7% en comparació amb l'any anterior.

L'àrea d'inspecció va liquidar un 10,7% més de deute, amb un especial pes de la delegació central de grans contribuents, que va fregar la meitat d'aquestes liquidacions. A més, es van minorar les bases negatives, deduccions pendents d'aplicar i quotes a compensar per un valor de 3.356 milions d'euros. Unes actuacions que, segons Hisenda, són especialment transcendents perquè permeten eixamplar les bases imposables futures.

A banda dels 2.925 milions aixecats per la regularització de grans multinacionals, el control dels comptes financers a l'exterior va permetre liquidar 251 milions d'euros, un 24,8% més que l'any anterior, de 602 contribuents. Des que es van començar a controlar aquests comptes l'any 2017, Hisenda ha liquidat més de 1.200 milions de 3.300 contribuents.

Grans fortunes i falsos no residents

Les grans fortunes estan en el punt de mira d'Hisenda i l'any passat es van fer un miler d'actuacions de control de grans patrimonis de persones físiques, que van permetre liquidar 502 milions d'euros. Una de les vies més habituals de particulars per no pagar impostos és dir que no resideixen a Espanya. L'Agència Tributària va trobar 136 contribuents que deien residir a l'estranger, però que realment residien a Espanya, cosa que va permetre liquidar 27,7 milions d'euros.

Aflorar economia submergida també forma part dels eixos d'actuació d'Hisenda. L'any passat es van fer 2.317 actuacions inspectores i es van descobrir vendes ocultes, cosa que va permetre aflorar 446 milions d'euros, un 7,1% més que l'any anterior. Alhora, es van liquidar quotes i sancions per valor de 156 milions d'euros, quasi un 28% més que l'any anterior, de més de 2.000 contribuents sotmesos prèviament a entrades i escorcolls, amb el suport de les unitats d'auditoria informàtica.

Contra l'economia submergida també es van fer actuacions: 29.600 van ser presencials, destinades al control in situ en sectors i àmbits que tenen més risc d'ocultació fiscal. D'aquestes actuacions, més de 8.100 corresponien al denominat pla de visites IVA, a més de 1.500 visites complementàries de les macroactuacions sectorials.

El 2023 es va posar en marxa l'equip de cobraments internacionals, cosa que ha elevat els requeriments internacionals a tercers països tant per demanar informació com per adoptar mesures cautelars. Així, s'han fet 2.830 requeriments d'aquest tipus, un 56,7% més que l'any anterior. En canvi, han baixat un 7,5% les mesures cautelars adoptades, que han quedat en 4.435, per aconseguir el cobrament efectiu de deutes. Entre aquestes actuacions s'inclouen 1.232 acords prohibint disposar de béns immobles, un 65,4% més.

Més deute pendent

La flexibilització a la concessió d'ajornaments ha comportat un creixement del deute pendent de cobrament, que s'eleva un 4%, fins als 42.000 milions. Durant l'any passat també es van desenvolupar les habituals tasques de control d'impostos especials i mediambientals, control duaner i en l'àmbit del contraban, el narcotràfic, el blanqueig i altres delictes econòmics. En matèria de contraban cal destacar especialment la confiscació de 90 tones de cocaïna, amb 425 detinguts, a la qual cosa cal afegir 86 tones d'haixix, 6 milions de paquets i 178 tones productes del tabac i la intervenció de més de 4 milions de productes falsificats.

stats