Comptes públics

La Generalitat vol tornar a ser propietària dels edificis on treballa

El departament d'Economia presenta un pla per augmentar del 22% al 68% les oficines en propietat del Govern

Imatge d'arxiu del districte administratiu de la Generalitat, a la Zona Franca de Barcelona.
3 min

BarcelonaLa Generalitat de Catalunya vol recuperar la propietat de la majoria d'edificis d'oficines on treballen els funcionaris de l'administració. El departament d'Economia ha presentat aquest dilluns un pla per tornar a ser "propietària majoritària dels edificis que ocupa", ha explicat la consellera, Natàlia Mas, per revertir la situació creada per la venda de molts immobles propis per obtenir ingressos addicionals durant els anys més durs de la crisi financera.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El 2012, la Generalitat ocupava uns 468.000 metres quadrats, dels quals el 63% eren propietat del Govern i un 22% eren arrendaments. Actualment, la xifra és exactament inversa: el 22% de la superfície d'oficines de la Generalitat és en immobles propis, mentre que el 63% és de lloguer. L'objectiu del Govern és arribar al 2038 superant les dades de propietat d'abans de la crisi i arribar, com a mínim, al 68% dels immobles propis i només un 13% d'arrendats. Amb més edificis de propietat, el Govern tindrà "menys despesa directa i indirecta" per mantenir els edificis, perquè suposarà un "impacte directe" en la despesa en lloguers, però també "amb despesa associada", com ara consum energètic, manteniment o vigilància, ha assegurat Josep Maria Aguirre, director general de Patrimoni de la Generalitat.

Amb aquesta mesura, el Govern vol revertir les vendes d'immobles efectuades durant el govern d'Artur Mas entre el 2012 i el 2014, els anys del pic de la crisi financera i de deute, un moment d'"ofec financer" i "extrema necessitat", segons la consellera Mas. Aleshores el departament d'Economia dirigit pel conseller Andreu Mas-Colell es va desprendre d'uns 40 immobles (la majoria a Barcelona) per incrementar els ingressos en plena crisi i amb l'aplicació de polítiques d'austeritat imposades per la Unió Europea.

Les operacions van ser qüestionades el 2018 per la Sindicatura de Comptes, que va considerar que l'executiu havia venut 14 edificis per sota del preu de mercat i que l'estalvi aconseguit passant d'un règim de propietat a un de lloguer havia estat negatiu, extrem negat en aquell mateix moment pel departament d'Economia, llavors amb Pere Aragonès al capdavant.

Construcció i rehabilitació

Tot i l'increment constant de la població i, per extensió, del nombre de treballadors públics, la Generalitat també vol reduir un 22% en comparació amb el 2012, fins als 364.000 metres quadrats, el total de superfície utilitzada pel Govern en oficines per a funcionaris, ja sigui per una optimització dels espais existents com per la política de teletreball implementada arran de la pandèmia, que ja fa que els empleats de l'administració treballin des de casa dos dies a la setmana. "Les mateixes taules donen serveis a un nombre de funcionaris més alt", ha dit Aguirre.

En total, el Govern preveu que 10.000 empleats públics vagin a edificis de nova construcció amb una superfície agregada d'uns 145.000 metres quadrats, mentre que uns 1.300 funcionaris ocuparan 35.000 metres quadrats en immobles que ja són de la Generalitat i que seran objecte d'una "rehabilitació integral" per millorar els espais i fer-los més eficients energèticament. A més, s'optimitzaran 47.000 metres quadrats més en altres edificis de propietat que no hauran de passar una reforma total, on treballaran uns 1.200 empleats, i uns 800 treballadors se situaran en oficines arrendades, però que el Govern optimitzarà igualment, que sumen uns 59.000 metres quadrats.

Aguirre ha justificat la compra de nous immobles d'oficines des d'un punt de vista econòmic. Segons els càlculs del Govern, cada euro invertit en oficines l'administració tindrà un retorn d'1,98 euros. L'amortització de cada edifici és, de mitjana, d'uns nou anys -la xifra puja en el cas de les rehabilitacions-, per la qual cosa el departament d'Economia considera que és una bona inversió a llarg termini, atesa la "voluntat de permanència" de la Generalitat, ha dit la consellera.

Totes les oficines noves s'hauran d'ubicar en sòl d'equipaments, de manera que el Govern descarta buscar emplaçaments al mercat d'oficines, perquè "seria molt més car que edificar", ha comentat Aguirre. "L'administració no ha de competir amb operadors privats", ha declarat. A més, l'acord d'investidura entre ERC i PSOE preveu la creació d'una comissió entre els governs català i espanyol perquè aquest últim li cedeixi oficines que actualment té buides a Barcelona, cosa que podria augmentar el percentatge d'immobles en propietat, ha recordat Aguirre.

Nou edifici a Fira de Barcelona

El Govern ha anunciat també l'adquisició de bona part de la Torre Nova, un edifici d'oficines ara en construcció al costat de la futura ampliació del recinte Gran Via de Fira de Barcelona. El nou immoble, situat a l'Hospitalet de Llobregat, tindrà una superfície de 25.000 metres quadrats, la majoria ocupats per l'administració catalana, mentre que una part es reservarà a Fira 2000 (on la Generalitat també té la majoria). Segons Aguirre, s'hi ubicaran uns 1.200 empleats públics a partir del 2027, quan l'edifici podrà entrar en funcionament.

'Render' del futur edifici d'oficines que ocuparà la Generalitat al costat de la Fira de Barcelona.
stats