La Generalitat va executar el 87% de les inversions del 2023
La consellera d'Economia contrasta les dades del Govern amb la baixa execució de l'Estat a Catalunya
BarcelonaLa Generalitat va executar un 87,2% de les inversions previstes en els pressupostos del 2023, segons les dades publicades aquest dimecres pel departament d'Economia. En total, a Catalunya el Govern va invertir 1.672 milions d'euros del pressupost inicial d'inversions anualitzades, una xifra que ascendeix fins a 2.162 milions si es tenen en compte els fons europeus.
El percentatge contrasta amb el de l'Estat, que segons les dades corresponents al primer semestre de l'exercici passat tan sols va liquidar un 16,3% de les inversions previstes a Catalunya. Com ja havia fet en altres ocasions, la consellera d'Economia en funcions, Natàlia Mas, ha carregat contra aquesta "opacitat" i ha insistit que és "del tot inacceptable".
El grau de compliment de les inversions del 2023 per part de l'executiu català va ser similar al del quinquenni 2018-2022, quan l'execució es va situar de mitjana en el 86,8%, segons els càlculs del Govern. En aquest sentit, la consellera d'Economia ha recordat que en aquest mateix període l'Estat tan sols va materialitzar la meitat de la inversió prevista: "Ha deixat d'invertir més de 4.000 milions d'euros. Qui pateix les conseqüències d'aquesta desídia és la ciutadania i el teixit empresarial, i la infraestructura ferroviària n'és un bon exemple", ha dit.
A més, a consellera també ha carregat de nou contra l'Estat per la falta de dades relatives a l'execució de les inversions. Mas ha recordat que el ministeri d'Hisenda va anunciar que deixaria de publicar les dades sobre inversió territorialitzada de l'Estat. "Entenem que es corregirà aquest anunci", ha dit aquest dimecres Mas.
Recuperació de la inversió
Si es comptabilitzen els projectes finançats amb recursos provinents de la Unió Europea, la Generalitat i els ens públics que en depenen van executar un 90% de la inversió prevista l'any passat, és a dir, nou de cada deu euros. La conselleria que encapçala Mas ha remarcat que en l'últim any es va accelerar el desplegament dels fons europeus, que s'estendrà fins al 2026.
Tenint en compte aquests fons comunitaris, el Govern va invertir durant l'últim any l'equivalent a 274 euros per català, 60 euros més que l'exercici anterior. En relació amb el producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura la mida d'una economia), el grau de compliment de les inversions es va enfilar fins al 0,79%, gairebé duplicant així la xifra del 2018.
Amb les dades sobre la taula, Mas ha ressaltat que durant l'últim any va continuar la "recuperació progressiva" després del "sotrac" que va suposar la crisi financera. De fet, segons el departament les xifres d'inversió del 2023 van tornar a ser les més elevades de l'última dècada, ja que van superar les del 2022, tot i que encara són provisionals i poden variar lleugerament.
Amb el model de finançament en el centre del debat polític, la consellera també ha assegurat que el sistema actual "limita la capacitat" de destinar més recursos a inversions. "Els incompliments de l'Estat van engrandint el dèficit i això perjudica les infraestructures, l'estat del benestar i el potencial de la nostra economia", ha dit. "Només tenint la clau de la caixa podrem garantir una inversió pública adequada", ha dit, referint-se a la proposta de finançament singular elaborada per l'executiu català.
Sanitat i transport acumulen la meitat dels fons
Per departaments, segons les dades publicades aquest dimecres, Salut va concentrar un 29,9% del total d'inversió del Govern, amb 646 milions d'euros. En segon lloc van situar-se les polítiques de transport (571,4 milions, un 26,4% del total), seguit d'educació (200,2 milions, un 9,3%), telecomunicacions (138,9 milions, un 6,4%), habitatge (116,9 milions, un 5,4%) i recerca i innovació (79,6 milions, un 3,7%).
Pel que fa a actuacions més destacades, la Generalitat ha ressaltat les obres del tram central de la línia 9 del metro de Barcelona (83,5 milions), les inversions associades a l'ampliació del recinte de Gran Via de Fira de Barcelona (68,3 milions), l'ampliació de l'Hospital del Mar (61,2 milions), compres de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya (40,7 milions), la rehabilitació de l'Hospital Clínic (36,6 milions) i les obres de ferrocarril de Lleida a la Pobla de Segur (13,4 milions), entre d'altres. També ha emfatitzat les obres de millora de centres educatius arreu del país.