Pressupostos

La Generalitat confia en augmentar la despesa un 6% als pressupostos l'any que ve

La consellera dona per fet que els comptes del Govern no estaran abans de final d'any

BarcelonaLa Generalitat preveu augmentar la despesa el 2024 aproximadament un 6% en comparació amb el 2023, segons ha explicat aquest dilluns la consellera d'Economia, Natàlia Mas. La responsable de les finances del Govern ha atès els mitjans des de Barcelona després de decidir no participar en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) que se celebra aquest mateix dilluns a Madrid, on ha delegat la representació de l'executiu català en el número dos del seu departament, Josep Maria Vilarrúbia.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Mas ha explicat que preveu que la Generalitat hagi de prorrogar durant unes setmanes els comptes del 2023, ja que el Parlament no podrà tramitar ni donar llum verda al pressupost del 2024 abans del pròxim 1 de gener, tot i que no hi ha volgut posar una data exacta. "Segurament haurem d'iniciar l'any amb una pròrroga tècnica", ha dit Mas. Segons la consellera, aquest ajornament durant "algunes setmanes" de l'aprovació del pressupost "no impactarà per res en la dinàmica de l'any" en el funcionament de l'administració.

Cargando
No hay anuncios

La raó que justifica la pròrroga dels comptes del 2023 és que des del departament d'Economia han intentat ser "molt respectuosos amb el calendari" de negociació que han demanat tant els partits polítics com els agents socials, per tal de no interferir durant els mesos d'estiu i tardor en les converses a escala estatal per a la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. "Diversos grups polítics ens han demanat no començar les negociacions [per al pressupost català] fins que la investidura no estigués tancada", ha explicat Mas.

Cargando
No hay anuncios

Negociacions "avançades"

Tot i la pròrroga, la consellera ha apuntat que les negociacions estan "avançades" amb els agents socials (patronats i sindicats) i s'ha mostrat optimista sobre la possibilitat d'arribar a acords amb prou partits per obtenir una majoria parlamentària que aprovi els comptes. "En el moment actual tothom veurà la rellevància de tenir aquest pressupost" i "la importància de donar-hi suport", ha declarat Mas.

Cargando
No hay anuncios

La consellera ha reiterat que els pressupostos seran "expansius", tot i que menys que els d'enguany, que inclouen una forta entrada de diners gràcies als fons europeus Next Generation i a la forta recaptació d'impostos. En aquest sentit, però, el Departament d'Economia treballa sobre la base que els comptes del 2024 inclouran "un increment efectiu de la despesa de prop del 6%" en comparació amb l'exercici 2023. A més, la Generalitat vol incloure també un fons de 800 milions d'euros per "normalitzar la despesa desplaçada en salut" i un altre fons "per cobrir l'increment de la despesa financera" derivat de les pujades dels tipus d'interès.

Sobre la possibilitat que augmentin els ingressos de la Generalitat fruit de les negociacions al Congrés entre el govern espanyol i els dos partits independentistes –ERC i Junts–, la consellera ha evitat fer cap pronòstic fins que no es concretin: "Per prudència, és difícil aportar una xifra concreta", ha comentat, i ha assegurat que la Generalitat anirà incloent en els comptes augments d'ingressos a mesura que es tanquin els acords polítics.

Cargando
No hay anuncios

El ministeri d'Hisenda donarà a conèixer avui al CPFF quants diners rebrà cada autonomia el 2024 del sistema de finançament (les anomenades bestretes), una xifra que el govern espanyol hauria d'haver facilitat fa mesos. Així mateix, l'any vinent està previst que la Generalitat rebi també una quantitat destacable d'ingressos fruit de la liquidació dels comptes del 2022, quan finalment la recaptació d'impostos va ser superior a l'esperada inicialment per l'executiu espanyol a causa de la inflació (que va augmentar els pagaments d'IVA i altres tributs sobre el consum) i d'una recuperació econòmica més forta del que s'esperava (que va incrementar la recaptació de tots els impostos).