Pressupostos

Generalitat i agents socials posen les bases per als pressupostos del 2024

Govern, patronals i sindicats signen un acord marc en matèria empresarial i laboral de cara els comptes de l'any que ve

Les principals organitzacions empresarials i sindicals de Catalunya han arribat a un acord amb el Govern de la Generalitat a través del Consell del Diàleg Social per posar les bases per als pressupostos del 2024 en matèria econòmica, empresarial i laboral. El document, al qual ha tingut accés l'ARA, posa sobre la taula diverses mesures –per més de 1.500 milions d'euros– per a l'impuls industrial, les polítiques d'ocupació, l'àmbit del coneixement i la recerca i la concertació social, entre d'altres. Aquest document servirà de base als pressupostos que el Govern haurà d'intentar tirar endavant amb les diferents forces polítiques del Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Destaca, d'entrada, la necessitat de garantir l’execució de la totalitat dels imports consignats en el Pacte Nacional per a la Indústria (PNI), que per al 2024 són de 638 milions d’euros, i promoure la transició energètica per contribuir als objectius de neutralitat climàtica, que inclouen la generació del 27% de l’energia elèctrica mitjançant fonts renovables. En aquest sentit, es proposa incloure en la llei de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic per al 2024 la supressió de la necessitat d’autorització administrativa prèvia i de construcció dels parcs eòlics i plantes solar fotovoltaiques fins als 500 kW de potència instal·lada, més enllà del límit de 100 kW vigent actualment.

Cargando
No hay anuncios

També es valora crear el fons Arrels, amb una dotació de 25 milions d’euros per a l’any 2024 i de 100 milions d’euros fins al 2027, per tal de, amb l’entrada de capital públic, donar suport a l’estructura de capital d’empreses catalanes considerades "estratègiques" i, segons el document, "influir perquè mantinguin el seu arrelament a Catalunya". En aquest sentit, seria una extensió de l'ICF.

Ocupació, talent i gestió

En matèria de polítiques d'ocupació, s'acorda desenvolupar-les a través del SOC amb una execució pressupostària estimada de 595 milions d'euros, i garantir la incorporació de 230 nous orientadors professionals durant el 2024. A més, es proposa destinar 2,8 milions a programes de polítiques inclusives per generar més oportunitats d'inserció laboral, així com 512.000 euros a "l'impuls de mesures d'igualtat a les empreses".

Cargando
No hay anuncios

Alhora, i davant la situació de les males dades de PISA, es proposa destinar 20 milions d’euros a impulsar els processos d’acreditació massiva de competències professionals, "per tal de garantir la correspondència amb les necessitats reals i explícites dels sectors productius i la qualificació dels treballadors". A més, l'acord inclou la inversió de 20 milions d'euros en centres propis de formació professional durant l’any 2024, amb l’objectiu de tenir creats 40 centres d'FP Integrada en el curs 2024-25. Per últim, s'acorda destinar 33 milions d’euros a l’equiparació salarial efectiva del professorat tècnic de l'FP sense titulació universitària i doblar fins als 20 milions d’euros la dotació a les universitats públiques per a la contractació de nou personal docent i investigador. L'acord també planteja destinar 34,2 milions durant el curs 2024-2025 per reduir les ràtios d'alumnes per aula a tota l'educació obligatòria, fins a 24 alumnes per aula.

En termes de protecció social, s'acorda actualitzar l'índex de renda de suficiència de Catalunya (IRSC) amb un increment del 4% fins a situar-lo als 639,2 euros mensuals i 8.949,4 euros anuals, així com completar el traspàs al Govern de la gestió de l’ingrés mínim vital (IMV), incloent-hi el reconeixement, el control, la modificació i la seva extinció.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa al diàleg amb l'Estat, el Consell de Diàleg Social crearà una comissió específica per abordar el traspàs de Rodalies, i els agents socials reclamen estar presents en el debat tant de gestió d'infraestructures com de finançament autonòmic.

Finalment, la Comissió de Seguiment del Consell de Diàleg Social serà l’òrgan encarregat d’avaluar l’execució dels acords que estableix aquest document i resoldre els dubtes o els conflictes que puguin sorgir en el desenvolupament.