Finançament autonòmic

Fedea calcula que Catalunya pagarà 1.918 M€ més en interessos del deute el 2025

El 'think-tank' de les empreses de l'Íbex demana "un procés de consolidació fiscal" a totes les autonomies

ARA
2 min
Ángel de la Fuente, màxim responsable  de Fedea.

BarcelonaL'increment dels tipus farà que Catalunya, Madrid i el País Valencià paguin pels interessos del seu deute el 2025, respectivament, 1.918 milions d'euros, 1.321 milions i 1.172 milions, cosa que les converteix en les comunitats que més quantitat abonaran per aquest concepte, segons un informe de la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea),

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El document assenyala que si el deute de les autonomies no es redueix, arribarà a suposar el 2027 un total de 2.957 milions d'euros per a Catalunya, 1.893 milions per a la Comunitat Valenciana, 1.594 milions per a Madrid i 1.381 milions per a Andalusia, per citar les comunitats en què la quantitat serà superior als mil milions d'euros.

Per aquest motiu, l'organització apunta que en els pròxims exercicis "les autonomies hauran d'abordar un procés de consolidació fiscal amb l'objectiu de reduir el seu nivell de deute i situar-lo en el 13%" fixat per llei. Si no ho fan, Federa adverteix que, mesurats en percentatge, els pagaments per interessos del deute hauran augmentat per sobre del 400% al final del període 2022-2027 al País Valencià, Castella-la Manxa i les Canàries, i fins a un 739% a la Rioja.

Condonació del FLA

Amb l'excepció de les dues comunitats amb finançament de règim foral (País Basc i Navarra) i de la Comunitat de Madrid, la resta de governs autonòmics es financen a través de préstecs que els facilita l'administració de l'Estat per la via del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA). Aquest fons permet al govern espanyol enviar diners a les autonomies que acaben gastant més diners dels que reben a través del sistema de finançament, però a canvi d'uns interessos.

Per l'acord d'investidura de Pedro Sánchez del 2023, ERC i el PSOE van pactar la condonació d'un 20% del deute actual de la Generalitat amb el FLA, que actualment és d'uns 71.800 milions d'euros, element que l'estudi de Fedea no té en compte. Aquesta retallada del deute acordada l'any passat suposaria un estalvi d'uns 1.300 milions en pagaments d'interessos per al Govern. En total, el deute amb el FLA representa un 80% del deute total de la Generalitat i els ens públics que en depenen.

L'informe de Fedea arriba, a més, en un moment en què la possible reforma de la llei de finançament autonòmic (Lofca) està en el centre del debat polític, després que ERC donés suport a la investidura de Salvador Illa com a nou president de la Generalitat a canvi d'un nou sistema de finançament per a Catalunya.

En tot cas, el pagament d'interessos estarà condicionat també per les futures decisions del Banc Central Europeu. Després de quasi dos anys amb increment dels tipus, que han encarit el crèdit a tota la zona euro, l'organisme presidit per Christine Lagarde ja va reduir un quart de punt el preu del diner al juny, i els analistes coincideixen que aquesta tardor s'aprovaran noves baixades de tipus que hauran de donar un respir tant a les finances públiques com a les famílies i empreses endeutades.

Fedea és una fundació finançada pel Banc d'Espanya i algunes de les principals empreses espanyoles, entre les quals CaixaBank, el Santander, el BBVA, el Sabadell, la constructora ACS, Telefónica, Mapfre i Agbar, entre altres. Recentment, s'ha posicionat contra un pacte fiscal per a la Generalitat perquè tindria un impacte negatiu sobre les finances de la resta de comunitats, mentre qualifica de "mite" que Catalunya tingui el dèficit fiscal que calcula l'executiu català.

stats