Fiscalitat

La família del nou president d'Indonèsia, en el punt de mira de Suïssa

Les autoritats helvètiques acusen de frau fiscal el germà i la cunyada del nou cap d'estat indonesi

Prabowo Subianto en un discurs després de tancar els centres electorals.
ARA
01/10/2024
2 min

BarcelonaLes autoritats suïsses han incrementat la pressió contra l'empresari indonesi Hashim Djojohadikusumo i la seva família, als quals acusen de deure diversos impostos per valor de centenars de milions d'euros i als quals han embargat diversos actius a Suïssa. Hashim és germà del polític Prabowo Subianto, recentment guanyador de les eleccions presidencials a Indonèsia, que ha de jurar el càrrec de president aquest octubre.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons informa el diari britànic Financial Times, des de fa dècades el cantó de Ginebra reclama a Hashim (a Indonèsia els cognoms no tenen validesa legal) i la seva dona, Anie Djojohadikusumo, el pagament de 131,2 milions de francs suïssos (gairebé 140 milions d'euros) de tributs impagats durant els set anys en què la parella va residir en territori suís a la dècada dels 90. Inicialment, Hashim i Anie van argumentar que estan separats i que són insolvents després de gastar-se bona part de la seva fortuna finançant la campanya de Prabowo, una explicació que va ser rebutjada com a falsa pel Tribunal Suprem helvètic.

Hashim és un dels empresaris més rics d'Indonèsia, amb negocis en els sectors de la mineria, l'agricultura i les energies renovables. El seu suport va ser clau perquè el seu germà es proclamés vencedor a les eleccions del mes de febrer. Hashim, de 70 anys, i Prabowo, de 72, són fills de Sumitro Djojohadikusumo, un dels polítics més influents d'Indonèsia entre els anys 50 i 70, quan va dirigir diversos ministeris i va liderar diversos programes de reformes econòmiques.

Per la seva banda, Prabowo es manté com a ministre de Defensa del país fins que accedeixi a la presidència. Anteriorment, havia estat un dels generals amb més poder a l'exèrcit indonesi durant la dictadura del president Suharto.

Mansions embargades

L'abril passat les autoritats helvètiques, un país històricament considerat un paradís fiscal per la seva laxitud a l'hora de perseguir el blanqueig, van subhastar dues mansions de luxe a l'exclusiu municipi d'Anières (a prop de Ginebra) embargades a Anie i valorades en uns 12,3 milions de francs (uns 13 milions d'euros), però el cas fa anys que s'arrossega als jutjats. Ja el 2010, el mateix Suprem suís va autoritzar l'embargament de tres comptes bancaris en una entitat suïssa (que el tribunal no ha anomenat públicament) on la parella té mig milió de dòlars, que ara tenen bloquejats.

Els diners provenen de la fortuna personal de Hashim i es van transferir pels volts de l'any 2001. Els tres fills de la parella apareixen com a beneficiaris dels comptes, però amb l'ordre que el banc no els informi de l'existència dels diners fins que compleixin 25 anys; un fet que, segons el Financial Times, no es va produir mai.

Aryo Djojohadikusumo, el fill gran del matrimoni, és el conseller delegat d'una companyia de mineria de zinc que forma part d'Arsari Group, el conglomerat empresarial de Hashim. La segona filla és Rahayu Djojohadikusumo, exdiputada i actualment vicepresidenta del partit Gerindra, que lidera el seu oncle i nou president electe. Finalment, la filla més jove, Sitie Djojohadikusumo, és directora financera d'Arsari.

stats