Turisme

Entra en vigor el registre obligatori de viatgers al sector turístic espanyol

La patronal del sector considera desproporcionada la mesura i en demana una quart ajornament

Dues turistes en un hotel, en una imatge d'arxiu.
ARA
02/12/2024
3 min

BarcelonaEl registre obligatori de dades dels clients d'hotels, apartaments turístics i agències de lloguer de vehicles entra en vigor aquest dilluns a Espanya amb l'oposició frontal dels agents turístics. Empresaris del sector fa mesos que reclamen una nova moratòria per una mesura que veuen "desproporcionada" i que consideren que afegeix càrregues burocràtiques i desincentiva el turisme.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les agències de viatges asseguren que l'entrada en vigor del nou registre de viatgers és un "caos". L'Associació Corporativa d'Agències de Viatges Especialitzades (Acave) critica que durant aquest dilluns al matí, quan s'ha estrenat el nou sistema, aquest ja hagi "col·lapsat" i també carrega contra la Generalitat, que ha anunciat que posarà en marxa una tercera plataforma on introduir les dades sobre el lloguer de vehicles. En un comunicat, la patronal diu que el procediment "està presentant molts errors tècnics" i, de nou, insisteix a dir que amb el nou registre de dades les agències de viatges "han d'afrontar encara més càrregues administratives".

L'entrada en funcionament registre s'havia ajornat fins a tres vegades, però el ministeri de l'Interior ha rebutjat aplicar una nova pròrroga i en defensa la utilitat com un instrument policial de prevenció i lluita contra el crim organitzat i el terrorisme, en els quals la logística de l'allotjament i dels vehicles "és determinant". El ministeri assegura que la normativa requeria una "modernització" perquè els mecanismes que utilitza la policia per detectar la logística d'activitats criminals, que fins ara es basava en llibres-registre quan bona part de les contractacions de serveis es fa online. "Cobren especial rellevància en el modus operandi dels delinqüents la logística dels allotjaments i l'adquisició o ús de vehicles de motor, la contractació dels quals es realitza avui en dia per infinitat de vies, inclosa la telemàtica, que proporciona més privacitat a aquestes transaccions", indica el text del reial decret que estableix el registre, aprovat el 2021.

Les empreses turístiques hauran de recollir les dades en una plataforma informàtica. Els consumidors hauran de proporcionar als establiments informació bàsica que es registraran a la nova base de dades: el nom, el gènere, el DNI, la nacionalitat, la data de naixement, el lloc de residència habitual, la direcció completa, el telèfon, el correu electrònic, el nombre de viatgers que acompanyen el client i la relació de parentesc si hi ha un menor. A més, també es demana informació sobre la transacció –data, hores d'entrada i sortida, número de referència–, l'immoble o vehicle contractats –amb detalls com ara si hi ha connexió a internet o no i el nombre d'habitacions–, i el mètode i moment pagament, incloent-hi detalls del titular i la data de caducitat de targetes de crèdit.

Estan obligats a registrar les dades dels clients hotels, hostals, pensions, cases de turisme rural, càmpings, establiments d'autocaravanes, agències de viatges, plataformes de lloguer de pisos turístics, empreses de lloguer de vehicles i llocs web per reservar cotxes.

Queixes patronals

La Confederació Espanyola d'Hotels i Allotjaments Turístics considera que la normativa és "confusa i desproporcionada" i suposa un "greu perjudici" pels clients i pel sector. Segons els hotelers, la nova normativa situarà l'Estat en "desavantatge" respecte d'altres destinacions que "prioritzen la privacitat i la simplicitat administrativa" i "desincentivarà" l'arribada de turistes. En suport a les patronals del sector, el PP, Junts i el PNB van aprovar fa dues setmanes al Senat una moció que insta l'executiu a prorrogar una altra vegada la suspensió de l'entrada en vigor de la mesura.

A banda dels empresaris turístics altres veus com el Consell d'Advocacia Catalana també alerten que la nova regulació pot suposar una vulneració de la privacitat de les persones i una possible infracció del dret a la protecció de les dades personals.

stats