Els contribuents més rics s'estalvien 300.000 euros de successions gràcies a les empreses familiars
Un estudi publicat pel Banc d'Espanya mostra com les grans fortunes aprofiten les exempcions a grups familiars a Catalunya
BarcelonaLes exempcions fiscals a les empreses familiars són l'eina principal d'elusió de l'impost de successions per als contribuents més rics a Catalunya, segons un estudi publicat pel Banc d'Espanya aquest dimarts. Gràcies als beneficis d'incorporar part del patrimoni en una companyia controlada per un grup familiar, els contribuents que declaren herències de més de dos milions d'euros (el 0,5% del total d'herències a Catalunya) es poden estalviar de mitjana uns 300.000 euros en aquest tribut.
Les exempcions a empreses familiars fan que la Generalitat deixi de recaptar uns 117 milions d'euros anuals, aproximadament un 27% del que hauria d'obtenir a través de successions, segons l'article Inheritance tax avoidance through the family firm [Elusió de l'impost de successions mitjançant l'empresa familiar], de l'economista del Banc d'Espanya Isabel Micó-Millán. L'estudi analitza els efectes de la reforma de l'impost de successions a Catalunya aprovada el 2014, amb la qual es va incrementar l'exempció aplicada a les empreses familiars. Ho fa amb dades d'herències per valor de 750.000 euros o més, que són aproximadament un 2% del total, però troba que, amb la reforma de fa deu anys, els beneficis a les empreses familiars van tenir impacte sobretot en les herències superiors als dos milions.
L'impost de successions és el que paguen les persones quan reben una herència. A Catalunya, el regula la Generalitat i s'abona a l'Agència Tributària de Catalunya. Es tracta d'un impost amb moltes exempcions i rebaixes, especialment per a herències entre parents propers (de pares a fills, entre cònjuges), i que procura minimitzar el gravamen a la primera residència del difunt. En el cas català, hi ha un tractament especial als béns (immobles, diners, etc.) que s'hereten a través d'una societat controlada per una mateixa família.
Aquest tractament es va incloure en la reforma del 2014 aprovada pel govern d'Artur Mas, que va revertir una reforma anterior del mateix executiu del 2010. En aquesta última es va aprovar una exempció del 99% per a herències entre familiars propers, "una quasi eliminació" del tribut a Catalunya, segons l'article del Banc d'Espanya, però la necessitat de reduir el dèficit va obligar la Generalitat a fer marxa enrere i recuperar l'impost quatre anys més tard.
Així fa deu anys es va reintroduir l'impost, però dissenyat de manera que grava sobretot les herències més elevades. "Tot i que la reforma de l'impost català va augmentar els tipus impositius a tots els descendents que heretessin un patrimoni superior als 750.000 euros, la magnitud de l'increment va ser progressiva a tota la distribució d'herències", indica l'article. És a dir, com més s'hereta, més percentatge es paga.
Ara bé, la inclusió dels beneficis a empreses familiars a partir del 2014 va modificar el comportament de les grans fortunes. Segons l'informe –que utilitza dades oficials–, arran de la reforma va créixer un 5,8% el total d'hereus amb herències superiors a 750.000 euros que van heretar totalment o parcialment a través de societats familiars. En el cas d'hereus beneficiaris de testaments de dos milions o més, l'increment de transmissions amb empreses familiars es va disparar un 28%.
D'aquesta manera, gràcies a les exempcions a les companyies familiars, una herència de 750.000 euros s'estalvia de mitjana uns 41.000 euros en impost de successions, una xifra que augmenta fins als 300.000 euros en el cas dels hereus que reben més de dos milions d'euros, d'acord amb l'estudi.
Això ha fet, també, que ja abans de morir, les persones amb patrimonis més grans reagrupin els seus béns en empreses familiars per permetre que els seus hereus paguin menys. Aquesta reorganització del patrimoni es pot fer incorporant immobles, diners o altres propietats a l'empresa com una ampliació de capital tradicional o bé com a capital operatiu de la companyia. Una tercera opció és que l'empresa compri els béns a la persona. Segons l'article, la primera opció és la preferida per la majoria de grans fortunes, ja que no cal justificar l'ampliació de capital i, a més, les ampliacions de capital permeten exempcions en la declaració de l'IRPF per a rendes de l'estalvi.
L'empresa familiar també afecta la recaptació de patrimoni
L'exempció a les empreses familiars que trastoquen la progressivitat de l'impost és similar a la de l'impost de patrimoni –un altre impost regulat i recaptat per la Generalitat, que en aquest cas grava els actius que té una persona–, tal com van mostrar els economistes de la UPF Jordi Galí i Èlia Capella en un altre estudi. En el cas de patrimoni, els beneficis fiscals a les empreses familiars permetien que, de mitjana, les fortunes catalanes superiors als 100 milions d'euros apliquessin exempcions al 70% de la seva riquesa, mentre que els contribuents amb menys d'un milió quasi no podien aplicar exempcions.