Fons europeus

Catalunya va ser la tercera regió de la UE que va captar més fons de recerca

En total, la UE va transferir 1.015 M€ entre el 2021 i el 2023 del programa Horizon Europe

ARA
2 min
El nou laboratori per investigar l’hidrogen verd de la Universitat Politècnica 
al seu Campus Diagonal-Besòs.

BarcelonaCatalunya va rebre més de mil milions d'euros entre el 2021 i el 2023 procedents del programa Horizon Europe 2021-2027 de la Unió Europea, destinats a projectes de recerca i innovació. Això situa Catalunya com la tercera regió del continent que més diners ha rebut procedents d'aquest fons, segons els càlculs del Govern.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Concretament, el finançament rebut va ser de 1.015 milions, el 3,54% del total destinat per la UE al Horizon Europe, d'acord amb una anàlisi de l'agència de comerç exterior Acció i de l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (Agaur), totes dues dependents de la Generalitat. Per tant, Catalunya ha captat el doble de fons dels que li pertocarien per població. A escala estatal, els centres de recerca catalans han obtingut un 32,6% del total rebut per Espanya.

En total, s'ha incrementat 1,6 vegades la quantitat rebuda en el marc del programa Horizon anterior, que va caducar el 2020, i Catalunya es posa al capdavant del rànquing de regions que més diners han captat, només per sota de l'Illa de França (la regió de París) i l'Alta Baviera (la regió de Múnic), i a més supera estats com Irlanda, Dinamarca, Portugal i Finlàndia, segons les estimacions de la Generalitat.

Segons el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, les dades mostren "de manera inequívoca l'empenta innovadora de l’empresa catalana en un entorn altament competitiu", així com el fet que Catalunya és un "territori de referència pel que fa a innovació empresarial". "Els bons resultats dels agents del sistema de coneixement de Catalunya mostren la competitivitat i el reconeixement del nostre sistema i són un incentiu per seguir avançant en l’aposta del Govern per la recerca", ha afegit en un comunicat el conseller d'Universitats i Recerca, Joaquim Nadal.

"Els bons resultats dels investigadors, els centres de recerca i les universitats, les empreses petites i micro en els primers tres anys del programa Horizon Europe demostren que el teixit empresarial i d’innovació de Catalunya és líder a Espanya i Europa", ha dit Manuel Szapiro, director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona.

El sector privat, molt beneficiat

Dels 1.015 milions captats, 631 milions van anar a parar a centres de recerca i universitats, un 61,3% del total rebut. D'aquests, uns 265 milions van anar a centres de recerca que formen part del sistema CERCA de la Generalitat, mentre que uns 248 milions han anat a universitats i 117 milions a altres centres de R+D. A més, pel que fa a beneficiaris, el sector privat va aconseguir captar 349 milions d'euros, repartits entre 321 companyies diferents. "Aquest import representa el 4,23% del total dels fons atorgat a empreses i un 34% de l’Estat", segons el Govern. En les línies destinades a ajudar petites i mitjanes empreses, el percentatge puja fins al 10%.

Per sectors, destaquen els de TIC i electrònica, que van obtenir un 21,5% dels diners que van arribar a Catalunya; la R+D, amb un 17,7%; l'enginyeria, amb un 16,7%, i la biotecnologia, amb un 6,8%.

El programa Horizon Europe té un pressupost de 95.000 milions d'euros per als set anys que durarà. Té com a objectiu "finançar iniciatives i projectes de recerca i innovació, des de la fase conceptual fins a la introducció a mercat, per donar resposta a les prioritats polítiques de la UE", segons explica la Generalitat.

stats