Canvi de seus

Catalunya guanya negoci amb el canvi de seus mentre Madrid en perd

La comunitat de Díaz Ayuso frena el 2023 la captació d'empreses d'altres autonomies

BarcelonaEl trasllat de la seu social de les empreses va convertir-se en una preocupació després de l'1-O, quan grans empreses catalanes van començar a endur-se a altres comunitats aquestes seus, en un moviment facilitat per un decret del govern de Mariano Rajoy. Els moviments van beneficiar especialment la Comunitat de Madrid, que es va convertir en la gran receptora d'empreses que traslladaven la seu.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest fenomen no s'havia estudiat massa, però arran de la preocupació creada a Catalunya es van començar a fer investigacions. La companyia Informa, amb les dades del registre, va començar a publicar aquestes investigacions, que van posar sobre la taula dos aspectes clau: Catalunya ja perdia seus socials abans del 2017, però el referèndum en va disparar la fugida, i Madrid és la gran beneficiada del trasllat d'empreses, no només de les que marxen de Catalunya, sinó de totes les comunitats.

Cargando
No hay anuncios

L'informe de l'últim any complet, el 2023, ha posat sobre la taula dos aspectes nous: d'una banda, la caiguda en picat de captació d'empreses per part de Madrid i, de l'altra, el fet que Catalunya, tot i que perd encara seus socials, en perd menys i amb els canvis acaba guanyant negoci.

Cargando
No hay anuncios

Informa, en els seus estudis, analitza el saldo de cada comunitat, és a dir, la diferència entre les empreses que hi arriben i les que se'n van. El 2016 el saldo català ja era negatiu: entre les empreses que van arribar al Principat i les que en van marxar va acabar perdent 279 seus de companyies. En canvi, Madrid ja tenia un saldo positiu i va guanyar 407 seus. El 2017 i, sobretot, el 2018, la tendència es va accentuar i Catalunya augmentava el seu saldo negatiu mentre Madrid incrementava el seu saldo positiu. Però, després d'aquell impacte, la tendència es va anar suavitzant.

Saldo de moviments de seus socials
Empreses que arriben d’altres CCAA menys empreses que marxen
Cargando
No hay anuncios

El 2023 el saldo català va ser la pèrdua de 128 seus d'empreses, xifra inferior a la de l'any 2016. Al costat d'aquest descens, el guany de Madrid és el més baix des del 2016. Madrid només va guanyar 71 seus empresarials, és a dir, un 78,5% menys que el nombre d'empreses que havia guanyat el 2022 i molt lluny del màxim històric del 2018, quan va guanyar 1.383 seus empresarials.

Més empreses de Madrid a Catalunya

Un altre aspecte és el canvi de seus entre Catalunya i Madrid. Els anys 2017 i 2018 van ser força desfavorables per a Catalunya. El 2017 fins a 1.457 empreses del Principat van anar a Madrid, i el 2018 van ser 1.288 seus catalanes les que van anar a parar a la capital. Però a partir del 2019 la xifra va anar baixant i el 2023, malgrat un petit repunt en comparació a l'any anterior, només van ser 386 empreses.

Cargando
No hay anuncios
Empreses de Catalunya que es traslladen a Madrid i empreses de Madrid que es traslladen a Catalunya

En el cas contrari, Catalunya capta ara més empreses de Madrid. L'any 2017, fins a 273 empreses de la comunitat que presideix Isabel Díaz Ayuso es van traslladar al Principat. L'any 2023 en van ser 349, un 6% més que l'any 2022.

Cargando
No hay anuncios

L'estudi, però, va més enllà, i no analitza només el pur canvi de seus d'una comunitat a una altra. També recull quina facturació tenen aquestes empreses que traslladen la seu social. I aquesta anàlisi és molt més positiva per a Catalunya que per a Madrid. És a dir, Catalunya té un saldo negatiu en captació de seus empresarials, però les empreses que hi arriben aporten més facturació que la que tenien les empreses que se'n van. En el cas de Madrid, la situació és justament la contrària: la comunitat de la capital espanyola guanya empreses, però perd facturació.

Els informes mostren que el 2016 la situació no era així. Catalunya perdia facturació (-1.161 milions d'euros) mentre Madrid en guanyava (1.153 milions). Evidentment, el 2017 i el 2018, amb la fuga massiva d'empreses, Catalunya va perdre molta més facturació i Madrid en va guanyar molta més. Però a partir de l'any 2019 i fins al 2021 la situació es va capgirar, i Catalunya va passar a guanyar facturació mentre Madrid en perdia. L'any 2022 les dues comunitats van registrar saldos negatius, però el 2023 Catalunya va tornar a guanyar facturació (3.920 milions) mentre Madrid continuava en números vermells (-1.863 milions).

Cargando
No hay anuncios
Saldo en facturació
Negoci guanyat o perdut a la comunitat com a conseqüència del trasllat de seus socials. En milions d'euros.

Grans operacions

Galícia va ser el 2023 la comunitat que va guanyar més facturació (14.191 milions) i l'Aragó va ser la comunitat que més en va perdre (-14.555 milions). Darrere d'aquestes xifres hi ha bàsicament una operació: el grup d'automoció Stellantis (fabricant de Peugeot, Citroën i Opel, entre altres marques) va traslladar la seu espanyola de Saragossa a Vigo. Aquesta empresa tenia una facturació de 14.370 milions d'euros.

Cargando
No hay anuncios

En la millora del saldo català destaquen tres operacions. El trasllat a Catalunya des de Madrid de la seu de TD Synnex Spain, de comerç d'ordinadors i programes informàtics, amb una facturació de 1.765 milions d'euros; l'arribada a Catalunya des del País Valencià de la cervesera Font Salem, amb una facturació de 457 milions, i el trasllat de Madrid a Catalunya de la companyia de reparació d'equips electrònics i òptics Service Pro 360 Solutions, amb una facturació de 182 milions. L'empresa més gran de Catalunya que va anar a Madrid va ser Continental Automotive Spain, amb una facturació de 179 milions d'euros.