Competitivitat tecnològica, també a costa dels salaris
Els sous en aquest sector a Espanya són més baixos que a la resta de països
BarcelonaEls treballadors del sector de les tecnologies de la informació (TIC) són, alhora, un dels col·lectius més ben pagats a Espanya i un dels més mal pagats si es compara amb la resta de potències europees, els Estats Units o el Canadà. D’aquesta manera, la relació qualitat-preu dels operadors de sistemes, els programadors o els directors d’informàtica i telecomunicacions també s’ha convertit en un dels factors clau que atrau les empreses tecnològiques (o amb divisions TIC) per instal·lar-se a Catalunya.
Aquest reclam de mà d’obra capacitada i alhora més barata és, segons els experts, un dels elements cabdals de l’equació que ha permès que la capital catalana se situï com un hub tecnològic. “Aquests perfils de treballadors a Barcelona cobren la meitat que a Alemanya i tres vegades menys que a Suïssa”, assegura Jordi Damià, professor d’estratègia digital i director de l’empresa de solucions digitals i recursos humans Setesca. Segons Damià, les empreses que opten per instal·lar la seu aquí veuen clarament que aquest canvi els ajudarà a reduir costos laborals sense perjudicar la qualitat dels seus serveis.
Tot i que no hi ha dades oficials que comparin els salaris d’aquest sector per categories professionals, l’Eurostat va evidenciar que, ja el 2014 (últimes dades disponibles), els sous TIC a Espanya van situar-se de mitjana en els 35.622 euros. Aquesta xifra -que barreja des d’operadors rasos de sistemes fins a directius- està molt per sota de la retribució mitjana a Suïssa, que va arribar als 91.000 euros; Dinamarca, on es van superar els 74.000; Luxemburg, amb una retribució de 68.500 euros, o també Alemanya i Bèlgica, on es van superar els 56.000 euros bruts a l’any. A més, la dada espanyola també va quedar-se 12.000 euros per sota de la mitjana europea de salaris en aquest sector que, en aquell moment, arribava als 47.000 euros.
El Col·legi d’Enginyers de Telecomunicacions també confirma aquesta bretxa salarial, amb dades més recents. En el seu últim Informe socioprofessional, el Col·legi va assegurar que el salari mitjà d’un enginyer de telecomunicacions a Espanya es va situar en els 52.700 euros bruts anuals el 2017: és més del doble del sou mitjà a l’Estat (que es queda en els 23.000 euros) i un 7% més que cinc anys enrere, però tot i això aquesta retribució és molt inferior “al nivell salarial al qual es pot optar a Europa, als Estats Units o al Canadà”. Concretament, segons detalla l’informe, el sou mitjà d’un enginyer a l’Estat és un 16,6% inferior a la mitjana europea.
“Tenir la platja a prop és guai”
Lluny del que podria semblar, però, els salaris baixos no representen -de moment- un problema per a aquests treballadors. “Quan aquí hi ha manca de perfils TIC anem a captar talent a fora i ens trobem que molts volen venir encara que sigui cobrant menys -explica Damià-. A Barcelona hi troben molta oferta de feina del seu sector, menys pressió laboral i una qualitat de vida pel que fa a educació, sanitat i, fins i tot, clima molt acceptables”, afegeix.
“Tenir la platja a 5 minuts de la feina és guai i un bon reclam”, confirma un treballador amb un càrrec de responsabilitat del sector. La demanda creixent “és evident”, segons Damià, que assegura que encara que la competitivitat provingui dels salaris baixos, és bona. “Les empreses que opten per venir fan un canvi estructural, amb grans inversions que, a mitjà i llarg termini, tindran un gran impacte”, conclou.