Competència eleva al Tribunal de Justícia de la UE el conflicte amb els estibadors

La CNMC considera que l'acord signat entre implicats va en contra del dret de lliure competència

Una imatge de les grues del port de Barcelona durant la jornada d’ahir.
Ara
26/06/2019
2 min

BarcelonaSemblava que la pugna estava resolta. A principis de l'any passat, empreses i estibadors del port de Barcelona arribaven a un acord que establia un conveni col·lectiu i, per defecte, assegurava el manteniment de tots els llocs de treball. Ara, però, la problemàtica aflora. La Comissió Nacional del Mercat i la Competència (CNMC) ha elevat al Tribunal de Justícia de la Unió Europea una qüestió prejudicial per plantejar si certs punts del conveni signat s'ajusten a la normativa comunitària.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per a la CNMC, l'acord de la patronal d'empreses estibadores Anesco i els sindicats amb representació en el sector "inclou una sèrie d'obligacions comercials entre operadors que van més enllà de l'àmbit de la negociació col·lectiva i del reial decret amb què l'executiu va reformar el sector".

De fet, dit més directament, al comunicat publicat aquest dimecres l'entitat 'superreguladora' considera que aquestes obligacions "poden suposar una restricció al dret de separació i lliure competència".

La mateixa missiva assenyala que el reglament aprovat recentment per desenvolupar la reforma del sector de l'estiba atorga als agents socials, una altra vegada, la possibilitat d'acordar que les empreses de l'estiba facin subrogacions obligatòries d'estibadors d'antigues societats de gestió de treballadors portuaris (Sagep). Companyies, diuen, "que tenien el monopoli del sector i que es van extingir amb la seva reforma".

Al seu torn, la patronal d'empreses estibadores Anesco ha reaccionat a la notícia de la CNMC assegurant que l'acord de subrogació d'estibadors al qual es va arribar amb els sindicats fa dos anys és una "matèria típicament laboral" que té jurisprudència i cobertura legal. L'assumpte, afegeix la organització, "no està subjecta a legislació de competència europea".

Així mateix, la patronal ha dit en un comunicat que lamenta "que es torni a generar una incertesa" que "perjudica a la competitivitat i a la seguretat jurídica de l'activitat" del sector.

Portant el cas davant del Tribunal de Justícia de la UE, la CNMC deixa en l'aire el procés sancionador que va obrir uns mesos després de la signatura del conveni. L'expedient havia derivat en una multa de set milions d'euros que aquesta mateixa entitat demanava a la patronal i als sindicats de l'estiba.

Ja llavors, la CNMC va assegurar que considerava que un acord d'aquest estil podia restringir la competència i ser contrari al que dicta la UE i al mateix decret llei amb què el Govern va reformar el sector.

stats