Competència tomba la proposta d'ajudes de l'Estat al carbó

Veu injustificats els ajuts des del punt de vista de producció elèctrica i les millores mediambientals, i creu que hi pot haver ajudes prohibides per la UE

José María Marín Quemada, president de la CNMC: “Hem de canviar la mentalitat que la falta de competència és un mal menor”.
Xavier Grau
06/10/2015
3 min

BarcelonaLa Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) qüestiona el projecte del govern de Mariano Rajoy de donar ajudes a les centrals elèctriques que utilitzin com a combustible el carbó autòcton. En un informe molt dur, l'organisme que presideix José María Marín Quemada creu que les ajudes no es justifiquen per garantir el subministrament elèctric, i tampoc per motius mediambientals. A més, demana que si el govern tira endavant la seva proposta la sotmeti a les autoritats de Brussel·les, ja que creu que hi podria haver ajudes d'Estat prohibides per la Unió Europea.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'informe de Competència destaca també que el carbó cada cop té menys pes en el mix de generació elèctrica de l'Estat i que algunes de les mines autòctones a les quals es pretén ajudar han de tancar l'any 2018, i si no ho fan, haurien de tornar les ajudes europees que han rebut.

Previsió de producció de carbó autòcton

Competència destaca que si algunes mines no tanquen abans del 31 de desembre del 2018 "haurien de tornar unes quantitats significatives", i per això cal plantejar-se un possible escenari de tancament de la mineria subterrània i d'alguna de les mines menys competitives a cel obert a finals del 2018, i "en aquest context, el tancament de certes explotacions de mineria podria comprometre la viabilitat d'algunes de les centrals de carbó" que depenen d'aquestes mines.

Aquest no és l'únic motiu que exposa Competència. Pel que fa a l'ús de les centrals de carbó com a mecanisme per assegurar el subministrament elèctric, el supervisor considera que no justifica les ajudes, ja que la cobertura de la demanda elèctrica s'ha de fer amb criteris de disponibilitat de potència flexible a mitjà i llarg termini. "El mecanisme de capacitat no ha d'estar orientat a garantir la disponibilitat d'un recurs gestionable autòcton, com és el cas del carbó", destaca.

Tecnologies més eficients

Un altre aspecte que critica Competència són les ajudes per les millores mediambientals en aquestes centrals de carbó. Per a l'organisme regulador dels mercats, aquestes ajudes "no es justifiquen suficientment". En aquest sentit, destaca la CNMC que aquestes centrals, utilitzades per garantir el subministrament, en podrien desplaçar en la generació altres de més eficients des del punt de vista mediambiental, com són els cicles combinats, que funcionen amb gas.

Mix de producció elèctrica a l'Estat el 2014

També indica Competència que donar ajudes a les centrals de carbó autòcton pot provocar distorsions en el mercat. Això ja va passar en el mecanisme anterior d'ajudes al carbó i podria reproduir-se amb la nova ordre que vol aprovar el govern del PP. L'anterior sistema "introduïa greus distorsions en el mercat elèctric", indica la CNMC.

Per a la CNMC, hi ha "un falsejament de la competència quan una empresa o producció veu reforçada la seva posició al mercat per motius que no tenen relació amb els seus propis mèrits o esforços, fet que afectarà de forma negativa altres empreses o produccions", i en aquest cas entén l'organisme que l'ordre que prepara el ministre d'Indústria José Manuel Soria "situa els productors de carbó nacional en una posició privilegiada respecte al carbó d'una altra procedència geogràfica i en falsifica la competència".

Per últim, Competència recomana que si finalment s'aprova l'ordre tal com està redactada, s'enviï a les autoritats europees i no s'apliqui fins a rebre'n el vistiplau, ja que hi podria haver ajudes d'estat prohibides per la Unió Europea amb el plantejament actual. "No pot descartar-se que la mesura tingui els elements per ser considerada ajuda d'estat en el sentit de l'article 107.1 del tractat fundacional de la Unió Europea", indica l'organisme que presideix Marín Quemada.

stats