La pujada rècord del preu de la llum al mercat majorista pot comportar la fallida de petites companyies elèctriques, tal com ja ha passat en altres països, com el Regne Unit, segons ha advertit aquest dimarts la presidenta de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC), Cani Fernández, en una trobada amb periodistes a Barcelona. “Temem que hi hagi comercialitzadores que puguin fer fallida”, ha explicat la responsable de Competència, que ha indicat que l’organisme seguia de prop la situació.
Segons Fernández, el risc el corren les petites comercialitzadores que no tenen assegurat d’alguna manera el preu de compra de l’energia, per exemple a través d’un PPA (un contracte a llarg termini amb un preu fixat), cosa que pot provocar que hagin de comprar l’electricitat al mercat diari, que està marcant preus rècord de MWh, i vendre-la als seus clients a un preu pactat anteriorment, quan era molt inferior.
Malgrat tot, la presidenta de la CNMC ha indicat que en el cas que alguna comercialitzadora fes fallida no afectaria els seus clients, que en cap moment es veurien privats de subministrament perquè hi ha mecanismes per evitar-ho.
D’altra banda, Fernández ha explicat que l'organisme està enllestint l’obertura d’expedients sancionadors, si escau, a les companyies elèctriques que van apujar el preu de la llum als clients aprofitant el canvi de model de la factura a partir de l’1 de juny passat. La CNMC va fer un mostreig per estudiar com havien aplicat el canvi de model les grans comercialitzadores (les de més de 75.000 clients).
Malgrat que la majoria de les elèctriques ho van fer correctament, Competència va fer una primera anàlisi de la informació de les 25 comercialitzadores amb la quota més alta, que representen el 91% del total del mercat de punts de subministrament en mercat lliure en baixa tensió i el 84% del total d’energia en mercat lliure en baixa tensió. Com a resultat, es van detectar 240.000 casos en què s’havia apujat el preu de la llum al client. D’aquests, uns 150.000 no havien sigut informats de la pujada del rebut, cosa que podria ser una irregularitat.
Expedients
Una segona part d’aquest estudi permetrà saber com van actuar les petites comercialitzadores en l’adaptació de la factura al nou sistema, que modificava els peatges segons l’hora del dia en tres trams –punta, pla i vall–, amb la intenció de modificar els hàbits de consum de les llars.
De fet, davant els alts preus del mercat majorista, hi ha el risc que les petites comercialitzadores vulguin traspassar als seus clients la pujada de preus. Per això la CNMC va informar el mes d’agost passat de la primera part de la investigació, per enviar un missatge clar que no permetria actuacions que perjudiquessin els consumidors. Segons Cani Fernández, hi havia el risc que aquestes petites comercialitzadores apugessin el preu als clients sense que els contractes que tenien firmats ho permetessin.
Fernández també ha indicat que l’organisme que presideix segueix contínuament l’evolució del preu de l’electricitat, sense que de moment sembli que hi hagi comportaments irregulars de les companyies, sinó que l’augment es produeix a tot Europa per factors exògens, bàsicament l’increment del preu del gas i dels drets d'emissió de CO2.
Fernández ha visitat Barcelona amb motiu de la inauguració de la nova seu de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), que s’ha instal·lat al mateix edifici on té la seu barcelonina la CNMC. De fet, les direccions dels dos organismes han aprofitat l'avinentesa per mantenir una reunió conjunta de coordinació en les seves activitats de supervisió. La visita de la presidenta de la CNMC es produeix en plena escalada del preu de la llum, que aquest dimecres tornarà a assolir un nou rècord al mercat majorista de 189,9 euros el MWh.
3 preguntes a José Enrique Vázquez, president del Grup de Gestors Energètics
Veurem caure alguna empresa elèctrica com diu la CNMC?
Cauran moltes petites comercialitzadores d’aquí a final d’any. Ja n’hi ha que estan rescindint els contractes amb els clients de manera unilateral perquè no poden perdre-hi més diners. Ningú té assegurat el 100% de l’energia, ni amb assegurances, ni amb futurs ni amb PPA [contractes a llarg termini] i, per tant, han de comprar una part de l’energia que venen al mercat a preus rècord.
Quines són les elèctriques que poden aguantar millor?
Les grans, integrades verticalment, que tenen generació i comercialització, però no les petites, que no tenen generació pròpia o, si en tenen, és una petita part amb renovables.
Els alts preus s’allargaran molt de temps?
Hem de pensar que la transició energètica costarà diners, paisatge i tindrà costos socials. Preservar el clima costarà molts esforços, i els polítics això no ho expliquen.