Les companyies catalanes lideren el creixement de l'Íbex aquest any

El 'top 5' del selectiu està copat per corporacions de Barcelona

Les companyies catalanes lideren el creixement de l'Íbex aquest any
Júlia Manresa
10/09/2017
2 min

MadridCinc de cinc. En l’acumulat de l’any, les empreses que més han crescut a la borsa són totes catalanes. Així, Cellnex, CaixaBank, el Sabadell, Abertis i Grifols, per aquest ordre, fixen una frontera al top 5 de les cotitzades que entre l’1 de gener i divendres passat, 8 de setembre, acumulen una revalorització d’entre el 30% i el 40%. Entre totes sumen un valor a borsa de 66.181 milions d’euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El primer trimestre ja es podia intuir que les companyies catalanes s’encaminaven a un bon 2017. Aleshores, CaixaBank, el Sabadell i Grifols ocupaven tres dels cinc primers llocs del rànquing, amb increments superiors al 20%. En aquell moment, diversos experts preguntats per l’ARA, entre els quals Xavier Brun, analista de borsa i professor de la UPF, van atribuir aquest fenomen a la combinació de dos factors: la situació als EUA i el sanejament del sector financer espanyol. Tal com apuntava aleshores Brun, amb l’arribada de Donald Trump al govern nord-americà, Wall Street va viure una remuntada, impulsada pel sector financer, que es va contagiar als bancs europeus, per això CaixaBank i el Sabadell eren dos dels valors amb més empenta. D’altra banda, Grifols és precisament una empresa amb molta vinculació als Estats Units que també va poder aprofitar aquesta embranzida.

La projecció internacional

Dos trimestres més tard, però, el top 5 ja és exclusivament català, amb el creixement del 41% que acumula Cellnex al capdavant. Els títols de l’antiga filial de telecomunicacions d’Abertis han passat dels 13,6 euros als 19,1 d’aquest divendres. I, precisament , la segona catalana que ha entrat al rànquing és Abertis, que ha vist créixer el seu valor un 30,7%.

Tots dos casos són exemple d’expansió. Abertis està en plena opa perquè la italiana Atlantia la vol comprar després d’oferir 16.300 milions. Però la companyia ha fet múltiples inversions en els últims mesos i el seu valor s’ha disparat fins als 16.719 milions d’aquest divendres. A més, que el principal gestor d’infraestructures de l’Estat passi a mans estrangeres preocupa al govern espanyol, que pressiona perquè alguna empresa (ACS ja ha reconegut que ho està estudiant) faci una oferta per Abertis. Això, a més, podria fer pujar les accions encara més.

D’altra banda, Cellnex va debutar a la borsa l’abril del 2015 amb les seves accions a 14 euros i ara se situen per sobre dels 19. El seu és un negoci en plena expansió internacional i, de fet, la companyia acaba de comprar l’holandesa Aticom per 133 milions i, fins i tot, ha fet una inversió de 87 milions a Itàlia justament en plena opa d’Atlantis sobre la seva antiga matriu. El conseller delegat de Cellnex, Tobias Martínez, ja va desvincular l’operació d’Abertis de Cellnex, però el cert és que la primera reacció va ser vincular les dues operacions, cosa que va beneficiar la cotització del gestor de torres de telecomunicacions.

Pel que fa als altres valors de l’Íbex, el que més ha crescut després de Grifols és el hòlding d’aerolínies IAG, que s’ha revaloritzat un 29%, i, en setena posició, hi ha una altra catalana, Colonial, que va reincorporar-se al juny a l’Íbex.

L’única catalana del selectiu que es despenja és Gas Natural, que ocupa la quinzena posició i acumula una pujada del 15%. En total, 30 empreses del selectiu sumen guanys des de principis d’any, mentre que cinc estan en negatiu.

stats