Immobiliari
Economia12/06/2023

La compra de pisos resisteix (encara) a l'Euríbor

El mercat immobiliari a Catalunya es refreda fins a mínims de dos anys

BarcelonaEl mercat de l'habitatge torna a presentar símptomes d'alentiment, una tendència que es repeteix cada mes d'abril, tant per l'efecte Setmana Santa –a menys dies operatius, menys operacions de compravenda d'habitatges– com per la bona activitat que tradicionalment presenta el març.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Enguany, però, la compravenda d'habitatges a Catalunya va baixar un 13,1% respecte a l'abril de 2022, fins a les 6.947 operacions, segons les dades provisionals de l'Institut Nacional d'Estadística. ¿Es pot atribuir aquesta caiguda a l'efecte dels tipus d'interès?

Cargando
No hay anuncios

Des que va arrencar la pujada dels tipus d'interès, al 3,75% després d'afluixar el ritme d'encariment al maig, s'especula amb l'impacte d'aquesta política monetària en el mercat de l'habitatge. La xifra de compravendes ha tingut un comportament força irregular des que va començar el 2022: pujades i baixades prominents que van des del màxim de 9.459 operacions del maig de l'any passat a les xifres del desembre de 2022 i d'aquest abril, ambdues per sota les 6.950.

Compravenda d’habitatges a Catalunya
Cargando
No hay anuncios

Efecte incert

"És veritat que els tipus d'interès estan pujant, però no veig que castigui el mercat. No sé fins a quin punt podem dir que els tipus marquen les operacions de compravenda, quan no hi ha nova oferta i la demanda continua sòlida", raona el gerent de la Cambra de la Propietat Urbana, Òscar Gorgues. Una perspectiva que comparteix amb matisos el catedràtic d'economia de la UPF José García Montalvo: l'efecte tipus està influint perquè cauen les hipoteques i, segons ell, si les compravendes no disminueixen tant és perquè encara hi ha demanda i poca oferta.

Cargando
No hay anuncios

De fet, aquestes 6.947 operacions de compravenda suposen la xifra més baixa des de l'abril del 2021, amb l'excepció del desembre del 2022, quan se'n van registrar 6.863, en un mes també caracteritzat per tenir menys activitat a causa del menor nombre de dies operatius. Però el cert és que en aquest primer quadrimestre la compravenda d'habitatges a Catalunya se situa en les 32.384, només un 2,68% menys que l'any anterior. De fet, manté la barrera dels 32.000, que no se superava des del 2008.

Per això, Gorgues atribueix aquesta caiguda interanual al bon comportament del 2022, que va ser un any molt bo: "Estem una mica pitjor, però a Catalunya i Barcelona estem millor que el 2021; ara veiem que els ritmes de creixement del 2022 no eren sostenibles".

Cargando
No hay anuncios

A tot Espanya, la compravenda d'habitatges va arribar a les 43.311 operacions, un 8,1% menys respecte a l'any anterior. Les 6.947 de Catalunya van situar-la com la segona comunitat amb més activitat, per darrere de les 8.878 d'Andalusia i per davant de les 6.742 del País Valencià. El territori de l'Estat que va presentar una major davallada del nombre d'operacions de compravenda va ser el País Basc, amb un 23,4% menys respecte a l'abril del 2022.

Estrangers, estalvi i ocupació

Per a Gorgues, un element a tenir en compte és el paper dels inversors en el mercat de l'habitatge: "Entren al mercat i tenen liquiditat, l'estan aguantant, tot i que els tipus pugin. Com que van al comptat, no requereixen finançament i, per tant, els tipus els influeixen menys. Això pot estar passant".

Cargando
No hay anuncios

També veu possible que hi hagi estalvi i, com que les hipoteques encara són "relativament assequibles", segueixin firmant-se operacions, sobretot per part de persones amb capacitat adquisitiva: "És gent sensible als tipus, però menys que la gent que comprava el 2008, que anava al límit de la seva capacitat financera. Moltes són a tipus fix i això dona estabilitat".

Per a Montalvo, la diagnosi és la següent: tot i que finançar una hipoteca sigui més car, la demanda segueix sòlida, tant per la falta d'oferta com perquè l'economia està responent més bé del que es preveia, de manera que els preus no baixen. "És l'atur el que para la demanda, però segueix havent-hi ocupació i l'economia segueix empenyent. Això fa de contrapès als tipus".

Cargando
No hay anuncios