CRISI DEL DEUTE

El portaveu econòmic de la CE: “Tenim 72 hores per donar respostes convincents a la crisi”

El portaveu d'Afers Econòmics europeu, Amadeu Altafaj, assegura que Espanya ha fet els deures, però que cal estar preparats per si la situació pot obligar a noves mesures

El comissari d'Afers Econòmics de la CE, Amadeu Altafaj
Ara
24/10/2011
2 min

BarcelonaEl portaveu d'Afers Econòmics de la Comissió Europea, Amadeu Altafaj, ha reconegut que la crisi de confiança que afecta Europa necessita una resposta immediata. "Ens queden 72 hores per donar respostes convincents", ha dit en referència a la cimera europea del proper dimecres.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El portaveu del comissari Oli Rehn ha considerat que la trobada haurà de servir per dissenyar una sortida creïble que acabi amb la fragilitat dels bancs, pactar un programa per a Grècia i acordar tota l'estratègia de fons de rescat que eviti contagis i doni suport a països com Espanya, que pateix més la pressió dels mercats.

En una entrevista a Els matins de TV3 ha defensat que l'Estat espanyol ha fet els deures que Europa li demanava i ha corregit possibles desviacions en matèria de dèficit. Malgrat tot, ha advertit que la situació encara és "volàtil" i que, en vistes de la frenada en la recuperació econòmica europea, cal estar atents per si calen noves mesures.

La pressió d'Europa ahir va traslladar-se cap a Itàlia. El motiu, segons Altafaj, és la incertesa política dels darrers mesos i la poca translació de les mesures anunciades a les accions fetes. Calen, segons el portaveu, mesures estructurals per garantir el potencial de creixement d'aquesta economia i també abordar el problema de l'ocupació juvenil.

Recapitalització dels bancs

Els 100.000 milions d'euros que amb tota probabilitat els líders europeus pactaran que cal injectar a la banca són essencials per fer funcionar el motor econòmic del continent, ha defensat Altafaj.

Una part d'aquesta recapitalització, segons ha afegit, encara es podrà trobar als mercats i la resta caldrà aportar-la des dels governs. "No es tracta d'ajudar la banca perquè sí, sinó per garantir que puguin complir la seva funció d'injectar crèdit a les empreses i particulars".

El portaveu ha reiterat la postura contrària de la CE al fet que grans banquers mantinguin bonus i primes quan les seves entitats estan sent reestructurades amb diners públics. "Cal que cada organisme regulador als estats estigui molt vigilant en aquestes situacions; és un tema de justícia social", ha dit.

stats