Comerç internacional

La Xina respon als aranzels al cotxe elèctric amb possibles tarifes als lactis europeus

Els derivats de la llet s'afegeixen a la carn de porc i al brandi de la UE com a possibles objectius de tarifes per part de Pequín

ARA
2 min
Una granja de vaques lleteres, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEl govern de la Xina ha obert aquest dimecres una investigació sobre els subsidis que reben els productes lactis importats al país asiàtic des de diversos estats de la Unió Europea, que se sumen a la carn de porc i el brandi com a possibles objectius de gravàmens. Es tracta del primer pas per acabar imposant aranzels als productes investigats, cosa que es pot interpretar com la resposta de Pequín a la imposició de tarifes als cotxes elèctrics xinesos anunciada el dia abans per Brussel·les.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així, Pequín i Brussel·les apugen el to en les seves disputes comercials en un moment en què la Xina també manté tensions amb els Estats Units, que –igual que la UE– aquest any també ha aprovat aranzels als vehicles elèctrics xinesos.

Concretament, la investigació del govern xinès s'estendrà ara als productes lactis europeus, sobretot llet, cremes i formatges. Com en el cas del porc, l'obertura de la investigació s'ha iniciat per una denúncia de les patronals xineses de productors lactis per possibles subsidis. Pequín examinarà una vintena de possibles casos de subsidis governamentals a productes europeus a Àustria, Bèlgica, Croàcia, Txèquia, Finlàndia, Itàlia, Irlanda i Romania. En queden fora, doncs, els lactis espanyols, francesos i alemanys.

Pequín ja havia obert una investigació al juny sobre la carn de porcí per discernir si el sector europeu rep ajudes públiques que puguin justificar la imposició de tarifes a les duanes xineses d'acord amb les normes de l'Organització Mundial del Comerç (OMC). Aquesta investigació és la que tocaria de més a prop la indústria agroalimentària catalana.

Les autoritats xineses van rebre una queixa formal de la patronal ramadera del país per possibles ajudes estatals als productors de tots els països europeus, de manera que analitzaran tots els productes derivats del porc per a consum humà fresc, fred i congelat, així com vísceres. Espanya és l'origen d'una quarta part dels 3.000 milions de dòlars nord-americans (uns 2.700 milions d'euros) d'exportacions porcines de la UE a la Xina, de les quals una part molt substancial prové d'empreses catalanes. Els Països Baixos i Dinamarca són el segon i el tercer exportadors europeus, respectivament.

La investigació oberta al juny per ajudes també incloïa els productors de brandi, que a la UE es concentren bàsicament a França. Pequín va anunciar que examinarà possibles subsidis contraris a les normes en els casos d'envasos de brandi inferiors als 200 litres.

Guerra comercial "potser inevitable"

La Comissió Europea ha dit que "pren nota" de l'ampliació de la investigació i que la seguirà "molt de prop" a fi de "defensar fermament els interessos de la indústria làctia europea". Aquesta setmana el màxim representant de la diplomàcia de la UE, Josep Borrell, va declarar que una guerra comercial entre la UE i la Xina era "potser inevitable".

stats