Comerç

Quins són els productes més robats als supermercats catalans?

El cava irromp com a producte preferit pels lladres a Catalunya, junt amb licors i cafè

Els supermercats van augmentar les vendes per la por al desabastiment.

BarcelonaEls furts i robatoris als supermercats espanyols no paren d'augmentar, sobretot pel que fa als productes alimentaris, en un context marcat per una pressió inflacionista i un constant increment de preus. El novembre del 2022, l'associació de fabricants i distribuïdors (Aecoc) va xifrar en 1.510 milions d'euros anuals la quantitat perduda pels establiments comercials pels furts, robatoris i errors administratius. En aquest sentit, l'empresa STC Nedap, especialitzada en elements de seguretat per combatre aquesta mena de furts, ha elaborat un rànquing de quins són els productes més robats per comunitats autònomes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'actual situació que vivim, la inflació, amb la pujada de preus indiscriminada a la cistella de la compra, fa que, lluny de disminuir, aquest augment de furts als supermercats creixi. Segons Salvador Cañones, soci director de STC, "la previsió amb què treballa tota la indústria és que els furts continuaran creixent. Els motius són clars: menys disponibilitat econòmica i necessitats creades que no podem deixar de satisfer" explica Cañones.

Alcohol, productes gurmet i autòctons

Els licors i les begudes alcohòliques ja formaven part de la llista de l'any passat, i tornen a ocupar el primer lloc al global d'Espanya. Alhora, però, l'estudi apunta que hi ha un nexe en comú en els furts que és independent de la comunitat d'origen: a tot arreu predominen els productes locals i autòctons, com ara els vins canaris a les Illes Canàries o els licors balears i el formatge de Maó a les Illes Balears. En aquest sentit, a Catalunya, el producte més destacat que desapareix dels supermercats amb freqüència és el cava.

De fet, tot i que el top 5 global dels productes més furtats l'ocupen els ibèrics, els licors, la tonyina o els vins, a totes les comunitats s'ha detectat un producte favorit per emportar-se sense passar per caixa, i que ens ajuda a distingir els gustos per comunitats.

Catalunya, d'aperitiu a postres

Posant el focus a Catalunya, els productes més furtats van des dels de l'hora del vermut fins a la sobretaula. En primer lloc, el més robat són els licors, seguint la tendència global espanyola. En segon lloc, però, ens sorprèn amb els berberechos o escopinyes del gallet, ingredient clàssic dels aperitius d'estiu. Els segueixen les xocolates, el cafè i, finalment, els productes d'afaitar, principalment fulles de les maquinetes i les locions.

En el cas de les xocolates, s'incrementa el seu furt en èpoques festives, com Nadal, igual que en el cas del cafè, que es refereix principalment a les càpsules de cafè. Com dèiem, el producte que destaca STC en el cas català és el cava, sobretot, també, en èpoques de trobades familiars i amb amics.

El Nord, amants del mar

Productes com el pop, les gambes i els llagostins són els preferits de les comunitats autònomes del Nord d'Espanya. En aquesta categoria, a Galícia, a Astúries i al País Basc hi predominen el pop i a Cantàbria es roben moltes gambes i llagostins. Alhora, a tot l'Estat hi ha una especial devoció per la tonyina i el bonítol, que ocupa el top 3 de productes robats en l'àmbit global i és el segon més furtat a Madrid i Aragó.

Els més selectes i els més llaminers

Entre els més selectes hi trobem Castella i Lleó, on va molt buscada la canya de llom ibèric; Castella-la Manxa, on desapareix el formatge; i Aragó, on el més robat és la carnisseria selecta. D'altra banda, La Rioja, Madrid i València són els més llaminers, i els productes més destacats són la xocolata i els gelats.

Alhora, hi ha productes bàsics de la dieta mediterrània que sempre estan de moda i es busquen a tot arreu, com ara l'oli d'oliva verge extra o la fruita seca. De totes maneres, es roben sobretot a Ceuta i Melilla i a Navarra.

Robar el capritx

Segons l'estudi, "robem el que ens agrada, el que no ens podem permetre, o el que ens fa sentir bé". Alhora, però, també moltes vegades es roben coses "que estan a l'abast", com ara coses petites i que estan poc protegides. Per a Salvador Cañones és una diferència crucial: "Les cadenes d'alimentació que treballen amb nosaltres busquen precisament això: d'una banda, ajudar el client honrat a no caure en la temptació de buscar un descompte, i, de l'altra, convidar el lladre professional a desplaçar-se a un altre establiment no protegit. No oblidem que el furt no desapareix. Simplement, va a un altre costat".

I quin perfil té la persona que comet el furt? Segons Cañones, no n'hi ha, de perfil: "Roben els joves, els adults i els grans, sense diferència de sexe i ni tan sols de condició econòmica. Els furts es cometen uniformement entre clients habituals i lladres professionals, encara que la motivació és diferent", assegura, i aclareix que "el client habitual ho pot fer per diverses raons, encara que cap justificaria la comissió del furt. En canvi, el professional obeeix a un rerefons purament econòmic: roba el que té un valor alt i un gran atractiu, perquè és fàcilment revenible, com les begudes alcohòliques o els ibèrics", conclou.

stats