Comerç

El petit comerç, en peu de guerra davant de la reducció de la jornada laboral

Una enquesta de Pimec Comerç conclou que la mesura posa en risc la viabilitat dels establiments de proximitat

Malgrat que el ministeri de Treball està decidit a fer efectiva la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores setmanals l'any vinent, les negociacions amb la patronal continuen encallades. El govern espanyol té pressa per arribar a un acord i ha fet una última oferta: fins a 6.000 euros d'ajudes a les micropimes i l'11 de novembre com a data límit per arribar a un acord amb sindicats i empresaris. Mentrestant, però, cada sector hi diu la seva, i el del comerç –sobretot el petit comerç– s'oposa frontalment a aquesta reducció. La sectorial de Comerç de la patronal Pimec conclou, a partir d'una enquesta als seus socis, que aquesta proposta "posaria en risc la viabilitat de més de la meitat dels establiments de proximitat".

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A la Mireia Anglada (nom fictici), que té una petita floristeria amb dos treballadors, una reducció de la jornada laboral li suposaria un problema. Per complir aquesta mesura té dues opcions: contractar una tercera persona com a mínim a mitja jornada per mantenir les vendes però augmentant les despeses de personal, o bé no contractar ningú i, per tant, vendre menys. En els dos casos, el negoci de la Mireia hi sortirà perdent. Aquesta situació es pot extrapolar a qualsevol petit comerç, local i de barri, que sovint no té més de cinc empleats i que fa malabarismes per sobreviure davant de la competència de les grans superfícies.

Cargando
No hay anuncios

L'enquesta de Pimec Comerç, en què han participat més de 340 establiments, posa dades a aquesta situació: fins al 67% dels comerços enquestats creuen que necessitarien contractar "almenys una persona a temps parcial" si es posés en pràctica la reducció de la jornada, i el 12% creuen que en necessitarien "una o dues". En la major part dels casos, els caldria "reorganitzar de manera substancial la plantilla per mantenir la qualitat del servei i l'índex de productivitat". A més, el 77% dels participants coincideixen amb "la necessària flexibilització i adaptació de la mesura, tenint en compte la realitat de cada sector i la dimensió de les empreses".

El president de la sectorial, Antoni Torres, assegura en declaracions a l'ARA que "la gran preocupació és que una normativa rígida en aquest aspecte podria impactar negativament en la viabilitat de les pimes, així com en la seva competitivitat i sostenibilitat a llarg termini". En paraules de Torres: "És necessari recordar que aquesta mesura està afavorint a tots els que tenen estructura de costos de personal baixa –com ara grans superfícies o els negocis que poden automatitzar els processos–, però els nostres carrers s'aguanten gràcies als comerços petits, els de carrer, que són els que cuiden els barris i cuiden la gent", apunta. "Això acaba portant a un pla de desigualtat, i qui hi surt guanyant és la competència del petit comerç, les grans superfícies", assegura.

Cargando
No hay anuncios

Trobar personal qualificat, el gran repte

La falta de treballadors qualificats és una de les principals preocupacions del sector: ja és ben sabut que no es troben peixaters, carnissers, floristes, fusters i un llarg etcètera d'oficis que cada vegada escassegen més. En aquest sentit, la posada en pràctica de la reducció de la jornada laboral "accentuarà la problemàtica de la dificultat per trobar personal qualificat", segons l'enquesta de Pimec, que conclou que el 62% dels enquestats afirmen que actualment ja tenen problemes per cobrir vacants de treballadors i, d’aquests, el 51% indiquen que el motiu principal d’aquest fet és l’horari de treball. Aquesta situació és especialment rellevant en la restauració, l’hostaleria i el comerç, en què els horaris poden ser més extensos o irregulars. "Si ja hi ha dificultats per trobar personal, qualsevol canvi que incrementi la necessitat de treballadors augmenta encara més aquesta pressió", diu l'informe.

Cargando
No hay anuncios

Torres considera que rebaixar la jornada laboral és "només un pedaç": "Els problemes al mercat de treball són, sobretot, l'absentisme i la baixa productivitat. Això és estructural i és el que cal solucionar primer", assegura. Pel que fa a les ajudes de 6.000 euros que ofereix el ministeri per convèncer l'empresariat, Torres no ho veu clar: "Està molt bé, però torna a ser un pedaç. Quantes vegades ens donaran aquests diners, quant de temps i per fer què? Per fer contractes indefinits? És pa per a avui i gana per a demà", assegura. Segons el president de Pimec Comerç, el que cal és "pensar en petit": "No es pot aplicar el mateix a la pime que a una gran empresa, és un gran problema", afirma.