El petit comerç nota un empitjorament de les vendes aquest 2022
Els sous al sector van créixer un 2% durant els dos anys de pandèmia
BarcelonaLes empreses del petit comerç a Catalunya han notat aquest 2022 un empitjorament de les vendes i de la situació del sector en comparació amb l'any passat, segons un estudi elaborat per la patronal Pimec. Així mateix, les companyies del sector tenen dificultats per trobar mà d'obra qualificada.
La patronal catalana de petites i mitjanes empreses ha publicat aquest dimarts la seva enquesta sobre activitat comercial corresponent al primer semestre d'aquest any. Segons un 44% dels enquestats, les vendes han baixat durant els primers sis mesos del 2022 en comparació amb el mateix període del 2021, i només un 21% han experimentat un creixement de la facturació. Un 34% han mantingut els ingressos.
Els mesos de maig i juny van ser els que més activitat van registrar, segons els botiguers, seguits pel gener. En aquest últim cas es deu a l'efecte cua de la campanya de Nadal durant la primera setmana i, posteriorment, a les rebaixes d'hivern.
Ara bé, malgrat l'elevat nombre de comerços que admeten haver reduït les vendes, només un 17% asseguren haver reduït la plantilla. De fet, un 46% han tingut problemes per trobar treballadors qualificats, una xifra que puja fins al 67% entre les pimes del sector de la restauració. La directora de la sectorial de comerç de Pimec, Pilar Mínguez, ha recordat "la necessitat d'una formació més especialitzada" per al sector.
Entre els factors que expliquen la falta de mà d'obra qualificada hi ha, segons els comerciants, la manca d'actitud per part dels potencials empleats, la manca de formació, la manca d'experiència i la manca de disponibilitat. Només un 1,4% dels enquestats consideren els salaris baixos com una causa de les dificultats per trobar treballadors qualificats.
Creixement salarial contingut
Els sous al comerç minorista són el focus d'un segon informe, en aquest cas publicat també aquest dimarts per Comertia, l'organització d'empreses familiars del sector del retail a Catalunya. D'acord amb el document, les remuneracions al sector van pujar un 2% els dos últims anys, 2020 i 2021, mig punt per sota dels increments mitjans de tot el mercat laboral.
Tot i les pujades, els treballadors han patit una pèrdua de poder adquisitiu, ja que els preus de béns i serveis de consum es van encarir un 7% en el mateix període, però de manera desigual. En aquest sentit, gràcies a l'increment del salari mínim, les feines amb remuneracions més baixes van tenir increments salarials de fins a un 15%, mentre que de mitjana les posicions més ben pagades van perdre un 4% del sou, segons l'estudi.