Comerç

El misteriós tancament de les sabateries Vialis

La marca va néixer el 1996 a Barcelona i ara ja només es troba a les sabateries Casas

L'última botiga Vialis de Barcelona, en liquidació

BarcelonaLa coneguda marca de sabateries Vialis abaixarà la persiana de l'última botiga física que encara mantenia, situada a la plaça Molina de Barcelona, que està en rebaixes per liquidació des de fa unes setmanes. Aquest tancament s'afegeix a la decisió de la marca d'aturar les compres online a través de la seva web; un anunci que Vialis va fer a través de les seves xarxes socials, on va assegurar que es podrien continuar comprant les seves sabates a través de la web de les sabateries Casas: "Això no és un adeu, és un fins després". De fet, però, no és només que venguin a través d'una pàgina web aliena, sinó que directament la web de Vialis no funciona.

Però les explicacions escassegen i es tracta d'un tancament envoltat per una aura de misteri. L'empresa ha declinat les reiterades peticions de l'ARA de contactar-hi.

Auge i caiguda

La història de la marca de sabates es remunta al 1996, quan Jaime Serramalera va obrir la primera botiga Vialis a la placeta de Montcada, al barri del Born de Barcelona. Va aconseguir fer-se un nom gràcies a la combinació de fusta i pell que caracteritzava les seves sabates i els seus esclops, de sempre les peces més buscades de la marca.

En les seves millors èpoques, Vialis havia tingut prop d'una desena de botigues a Barcelona, però de mica en mica han anat tancant totes i les seves sabates es venen avui a les sabateries Casas. Va arribar a obrir una botiga al centre de Madrid, que també va tancar. Abans de presentar concurs de creditors l'any 2013, Vialis venia prop de 150.000 parells de sabates a l'any i, segons el Registre Mercantil, el 2011 va tancar l'exercici amb una facturació de 7 milions d'euros.

Però l'idil·li es va acabar: Casas va adquirir Vialis el 2014 i va salvar de la liquidació total la marca, que en aquell moment era gestionada per la societat Tijuana 96. Des d'aquell moment va passar a ser una més del conjunt de marques de Casas, moltes de les quals també havia salvat de la fallida, com Farrutx o Coronel Tapioca. Casas, propietat de l'empresa Calzados Lamolla SA, té presència a tot Catalunya i també en ciutats com Madrid, València o Saragossa, i opera amb una xarxa de més de cinquanta botigues a Espanya.

stats