El producte que més es roba als supermercats ja no és l’alcohol
A Catalunya, el cafè destaca com un dels aliments amb un increment més alt de furts als supermercats


BarcelonaL'augment desmesurat del preu de l'oli d'oliva, que ja va començar a disparar-se l'any passat i es va guanyar el sobrenom d'or líquid, ha situat aquest producte en el més robat als supermercats espanyols, i, de fet, és el preferit pels lladres en dotze comunitats, entre les quals Catalunya. D'aquesta manera, l'oli fa el sorpasso i desbancales begudes alcohòliques i els licors, que encapçalaven la llista de furts des del primer estudi del 2022.
Aquestes dades s'extreuen del quart estudi sobre furts als supermercats de STC, l'empresa dedicada a la protecció antifurt als lineals dels supermercats nacionals. El rànquing ha estat elaborat a partir de les estratègies de protecció i les dades recollides durant tot el 2024 a les principals cadenes d'alimentació estatals i autonòmiques, que engloben més de 10.500 supermercats. Seguint l'oli, els vins i els licors, completen la llista els ibèrics, els productes d'afaitat i les conserves de tonyina i bonítol.
L'estudi subratlla el sorpasso de l'oli d'oliva, que amb prou feines apareixia al llistat del 2022, va fer la seva aparició estel·lar col·locant-se en el segon lloc l'any passat i aquest any se situa com a líder en furts a la gran majoria de comunitats espanyoles. Segons Salvador Cañones, soci director de STC, "hi ha una relació directa entre l'ascens meteòric del furt de l'oli d'oliva i l'increment de preus a què ha estat exposat". Tot i que els preus s'han anat reduint els últims mesos, els furtadors professionals han trobat un filó. Una petita part de la societat en percentatge, però gran en volum absolut, s'ha “acomodat” a comprar productes robats a un preu "substancialment inferior al de l'article al lineal", explica.
Catalunya: cafè i licors
L'estudi també analitza els productes més furtats en cada comunitat autònoma. Concretament a Catalunya, després de l'oli, l'article preferit pels lladres són els licors, seguits del cafè, la tonyina i la xocolata. De fet, la sorpresa en aquest cas és el cafè, que tot i que l'any passat ja era el producte més furtat a Catalunya, en aquesta edició de l'estudi se situa com el producte que més preocupa en aquesta comunitat pel fort increment que ha experimentat en nombre de furts.
A escala nacional, els ibèrics i el vi i fins i tot les conserves selectes com el bonítol o la ventresca de tonyina repeteixen al rànquing de més robats. "Cada any observem que els productes més furtats no són de primera necessitat, sinó que sempre són productes d'un preu elevat. No desapareix l'arròs o la pasta o ni tan sols el pernil barat, sinó l'ibèric. Amb aquestes dades, podríem estar d'acord que el furt famèlic, encara que existeix, no és rellevant", detalla Cañones.
Amb tot, segons STC, les cadenes de supermercats no vaticinen un canvi de tendència: el 71% consideren que el 2025 els furts continuaran pujant, un 24% opinen que romandran igual i només el 5% creuen que es reduiran. Alhora, encara que el furt professional –comès per bandes organitzades que posteriorment revenen el producte– continua sent preocupant, s'ha observat un augment en el furt comès per individus reincidents.