Inversió

La guerra no atura la inversió estrangera a Catalunya

Durant els sis primers mesos del 2022, el Principat ha captat 277 milions més que l'any passat

MADRIDCatalunya va captar el primer semestre de l’any 1.690 milions d’euros de l’exterior, una xifra que suposa una millora del 19,6% respecte als primers sis mesos del 2021, segons dades publicades aquest dimarts pel ministeri d'Indústria i Comerç a través de l'estadística DataInvex. En concret, es tracta de 277 milions d'euros més en comparació amb un any enrere (1.412 milions). Al conjunt d'Espanya, entre els mesos de gener i juny s'han captat un total de 15.660 milions d'euros en inversió estrangera. Així doncs, a Catalunya hi ha anat a parar el 10,7% de la inversió estrangera total a l'Estat. Durant el mateix període de l'any 2021, Espanya va rebre 8.344 milions d'euros en inversió estrangera i, per tant, aquest any la xifra gairebé s'ha duplicat.

Inversió estrangera els sis primers mesos de l'any
En milions d'euros
Cargando
No hay anuncios

Malgrat les bones dades d'inversió estrangera publicades aquest dimarts, cal tenir en compte que aquesta estadística no té en compte alguns condicionants que permetrien llegir-la de manera més real. D'una banda, les inversions en computen als territoris on les empreses tenen la seu social, independentment d'on es plasmi realment la inversió feta després per la companyia. D'una altra, les dades publicades no permeten diferenciar entre inversió productiva (construcció de fàbriques o creació de llocs de treball) i simples permutes financeres (com les compravendes d’accions), que tenen un efecte molt limitat sobre l’activitat econòmica d’un país.

De fet, els experts apunten que una sola operació d'aquesta mena pot distorsionar els resultats, que alhora oscil·len molt cada trimestre. A tall d'exemple, el 2018 dues empreses estrangeres van comprar Abertis per més de 14.000 milions d’euros. Però la inversió es va computar a Madrid, que és on Abertis té la seu social des de fa un any i mig, i no a Catalunya. Per tots aquests motius, es parla d'una "inversió estrangera teòrica".

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, la comunitat que continua encapçalant el rànquing d'inversió estrangera és Madrid, en part perquè aglutina moltes de les seus socials de les empreses fruit de l'anomenat efecte capitalitat. A la Comunitat de Madrid, durant els sis primers mesos de l'any, hi han anat a parar fins a 10.927 milions d'euros d'inversió estrangera, és a dir, el 70% del total que fins al mes de juny va arribar al conjunt d'Espanya. Això vol dir que la resta de comunitats autònomes –sense tenir en compte Madrid ni Catalunya– es reparteixen tan sols un 20% de les inversions. En comparació amb el mateix període de l'any anterior, en què la inversió rebuda va ser de 5.499 milions d'euros, enguany Madrid ha vist doblar les xifres.

Cargando
No hay anuncios

De moment, el ritme d'inversió estrangera sembla que atrapa el que va ser un dels seus millors anys: el 2019. Durant els sis primers mesos d'aquell any Catalunya va captar 1.861 milions d'euros, segons el ministeri d'Indústria i Comerç. Però la xifra encara queda lluny de la que es va registrar el 2015, just abans del conflicte polític català. Aquell any, només en sis mesos, de gener a juny, es va arribar a 2.576 milions d'euros en inversió estrangera. Una xifra que el 2018 va caure fins a 1.121 milions d'euros.

Continua creixent el dèficit comercial

Aquest dimarts també s'han donat a conèixer les dades d'exportacions i importacions del mes de juliol. Les exportacions catalanes es van enfilar un 14,7% al juliol respecte al mateix mes de l'any passat, fins a 8.044 milions d'euros, segons el ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme. Les vendes catalanes a l'estranger van suposar el 25% del conjunt de l'Estat, on les exportacions van augmentar un 20,6%, fins a 32.042 milions d'euros. D'altra banda, les importacions a Catalunya durant el juliol es van enfilar fins a 9.899 milions d'euros, és a dir, un 33,5% més que el mateix mes de l'any passat (7.416 milions d'euros), i van representar un 25% del conjunt d'Espanya. Així, a Catalunya el saldo comercial acumulat fins al juliol va ser negatiu, de 10.755 milions d'euros, un 175% més que el mateix període del 2021.

Cargando
No hay anuncios

Entre els motius d'aquest dèficit comercial hi ha l'encariment de l'energia i la inflació generalitzada a la majoria de països. Això també ha tingut un impacte directe a Espanya, on també es manté la tendència a l'alça del dèficit comercial amb l'estranger. En concret, se situa en 38.523 milions d'euros entre gener i juliol, cinc cops més que el saldo negatiu registrat el mateix període de l'any anterior.