Comerç exterior

Les exportacions catalanes mantenen el ritme de rècord, però el dèficit comercial es dispara

La feblesa de l'euro complica la situació en el context inflacionari dels productes energètics

BarcelonaLes exportacions catalanes mantenen ritmes rècord: entre el gener i el maig van arribar als 38.095 milions d'euros, un 17% més que un any enrere. Aquesta xifra suposa el 24% del total de les exportacions espanyoles, segons les dades proporcionades pel ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ara bé, si les exportacions van créixer un 17%, les importacions ho van fer un 28%, fins a superar els 45.536 milions d'euros, un 28% més respecte a l'any passat.

Cargando
No hay anuncios

Això implica que el dèficit comercial –la diferència entre el que importa i el que exporta un territori– s'ha disparat i s'ha situat en 7.442 milions, molt per sobre dels 2.984 milions que hi va haver en els primers cinc mesos del 2021. El mateix passa al conjunt d'Espanya, on el dèficit supera els 26.500 milions d'euros, un 500% més. Aquest increment del dèficit es deu, principalment, a l'augment dels preus de l'energia, que ha encarit el cost de comprar a l'exterior productes com el petroli i el gas.

"Espanya és un importador net de productes energètics, de manera que aquest increment del dèficit comercial és normal, i tot apunta que durant mesos se seguirà aquesta tendència", explica Alfons Fernández, membre de la Comissió d'Economia Financera del Col·legi d'Economistes de Catalunya. Alhora, aquest expert recorda que les dades es donen respecte als preus actuals, de manera que la inflació hi juga un paper molt important. "No són els preus el que ens interessa, són les quantitats. Aquestes xifres actuals no ens diuen que estiguem exportant més, sinó que els béns són més cars", diu Fernández.

Cargando
No hay anuncios

En la mateixa línia ho apunta el director general d'Amec, Joan Tristany, que explica que "s’ha de tenir en compte que la inflació explica part de l’augment de les exportacions i importacions". Tot i això, "les empreses industrials han tingut un gran primer semestre a nivell de comandes. No obstant, hi ha molta incertesa, i veuen un segon semestre molt diferent del que han viscut fins ara", diu Tristany.

Pros i contres de la debilitat de l'euro

La caiguda de l'euro, que ha assolit la paritat amb el dòlar, provoca dos escenaris enfrontats. D'una banda, redueix els preus d'exportació des d'Europa, cosa que fa més atractiu comprar aquí, però, de l'altra, encareix les importacions. Segons Tristany, el resultat de tot això afavorirà les exportacions europees, una bona notícia davant la inestabilitat actual. "Tot i que les importacions en dòlars s’encareixen, la depreciació de l’euro redueix els preus d’exportació des d’Europa, això condueix a un augment en les exportacions netes –explica Tristany–. I això pot ser una bona notícia, ja que l'economia de la zona euro s'està desaccelerant de manera evident. La indústria i el mercat exterior de nou pot ajudar-nos a tirar endavant en un moment complicat".

Cargando
No hay anuncios

El costat negatiu d'aquest context, però, és que un euro molt barat empitjora el dèficit comercial, segons explica Alfons Fernández. "En el context inflacionista dels productes energètics, la caiguda de l'euro perjudica la balança comercial", avisa, perquè els productes que Espanya compra en dòlars, que acostumen a ser gas i petroli, "ara seran més cars".

Per últim, el director general d'Amec ho resumeix de la següent manera: "Mentre que en un escenari d'estancament i preus baixos com el de fa set anys una depreciació dràstica de l'euro hauria estat una benedicció per a la zona euro, en un entorn com l'actual no és tan clar que els beneficis superin els costos".