Comerç internacional

Les exportacions catalanes pateixen el descens més gran des de la pandèmia

Les vendes a l'estranger cauen un 5,3% el primer semestre

3 min
Contenidors de mercaderies al Port de Barcelona

BarcelonaLes exportacions de mercaderies catalanes van caure els sis primers mesos d'aquest 2024 respecte a un any enrere, la primera davallada en un primer semestre des del 2020, quan el comerç internacional es va ressentir per l'esclat de la pandèmia, segons l'informe mensual de comerç exterior del juny publicat aquest dilluns pel ministeri d'Economia, Comerç i Empresa. Les xifres, doncs, confirmen la desacceleració del sector exterior català en l'últim any.

Les exportacions catalanes frenen el creixement
Evolució de les exportacions catalanes. Dades semestrals en milions d’euros

En total, entre els mesos de gener i juny d'aquest any, Catalunya ha exportat a l'estranger béns per un valor total de 50.414,2 milions d'euros, una reducció del 5,3% en comparació amb el mateix període del 2023. Pel que fa a les importacions, també van caure respecte a un any enrere, però menys: un 3,3%, fins als 55.770,1 milions.

Això situa el dèficit comercial de Catalunya amb l'estranger durant la primera meitat d'enguany en 5.355,9 milions d'euros, un increment del 19,5% (uns 877 milions) en relació amb el primer semestre de l'any passat.

En el conjunt de l'Estat, però, el dèficit comercial es va contraure un 3,6% en el mateix període en comparació amb l'any anterior, fins als 15.822 milions d'euros. En total, les exportacions van ser de 195.105,5 milions, una rebaixa del 2,4% en relació amb el primer semestre del 2023, i les importacions van ser de 210.927 milions d'euros, un descens del 2,5%.

"El sector exterior espanyol continua mostrant la seva resistència en el complex context internacional", ha dit el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, que ha celebrat la disminució del dèficit comercial estatal. "Seguim reduint el dèficit comercial, un 70% en termes interanuals", ha recordat.

En canvi, l'Amec (l'associació d'empreses industrials exportadores espanyoles), ha expressat preocupació per les dades: "Aquesta disminució al juny reflecteix una desacceleració global creixent que està impactant les nostres exportacions de manera significativa", ha dit Josep Tristany, director general de l'entitat, en un comunicat. "Encara que alguns sectors mostren caigudes, la varietat a la nostra estructura exportadora ha mitigat, en part, l'impacte. Si no comptéssim amb aquesta diversificació, la situació seria molt més crítica", ha afegit.

Per sectors, els que han liderat les exportacions i importacions catalanes han sigut la química, la indústria automobilística i l'agroalimentària, segons l'informe del ministeri. Es tracta de tres dels sectors que tradicionalment lideren el comerç exterior a Catalunya, juntament amb la farmàcia.

Frenada de l'economia europea

El comerç exterior depèn directament de l'evolució de l'economia mundial i, en el cas de Catalunya, de l'evolució de l'economia europea, especialment dels països més grans de la UE. Alemanya, França i Itàlia són els principals socis comercials tant de Catalunya com d'Espanya.

Les vendes a l'estranger es van disparar a partir del 2021, quan es va reactivar el comerç internacional després d'un 2020 en què l'activitat econòmica es va aturar arreu del món per culpa de la pandèmia. El 2022 i bona part del 2023 van mantenir les bones xifres, però durant el segon semestre de l'any passat ja es va notar una primera caiguda a Catalunya.

Les exportacions catalanes frenen el creixement
Variació anual de les exportacions catalanes. Dades semestrals en percentatge

Una de les raons per explicar les males dades exportadores recents és la frenada de l'activitat econòmica a Alemanya, la primera economia del continent i un dels grans exportadors del món. El producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura la mida d'una economia) germànic va tancar el 2023 amb una reducció del 0,3% i el segon trimestre d'aquest any va tornar a caure, en aquest cas un 0,1% respecte dels tres mesos anteriors. El fet de ser una economia amb un gran pes de la indústria, que integra en les seves cadenes de producció proveïdors i clients de la resta d'Europa, fa que els problemes d'Alemanya s'encomanin als seus socis comunitaris a través de la indústria i del sector exterior.

A més, l'economia mundial també s'ha ressentit de la frenada de l'activitat als Estats Units, la primera economia del món, i a la Xina, on el sector industrial s'està recuperant després d'una sortida de la pandèmia molt més lenta que a Europa i als EUA. A més, les tensions comercials entre la Xina i els EUA i la UE, amb la imposició d'alguns aranzels, també han rebaixat el volum del comerç mundial. A més, el primer semestre va coincidir amb un encariment del preu del petroli, especialment els mesos de març, abril i maig.

"El context internacional segueix sent molt incert i desafiant, fet que requereix redoblar esforços per enfortir la nostra competitivitat als mercats exteriors", ha opinat Tristany.

Caiguda de les vendes de la indústria

La caiguda de les exportacions s'ha conegut el mateix dia en què l'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha publicat les dades del juny de xifra de negocis de la indústria. En la mateixa línia que el sector exterior, la facturació del sector industrial català va caure un 7,2%, mentre que en el global de l'Estat la baixada va ser del 5%.

stats