Comerç exterior

L'encariment de l'energia dispara el dèficit comercial d'Espanya

Les exportacions catalanes superen el màxim històric el primer semestre de l'any

Contenidors de mercaderies al port de Barcelona / PERE TORDERA
3 min

BarcelonaL'encariment de l'energia i la inflació generalitzada en les grans economies del món han agreujat el dèficit comercial d'Espanya amb l'estranger, segons l'informe del mes de juny sobre comerç exterior publicat pel ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme. No obstant això, tot i tenir també un saldo negatiu amb tercers països, el dèficit en el cas de Catalunya s'ha situat en nivells similars als d'abans de la pandèmia gràcies al fort increment de les exportacions.

El dèficit comercial amb l’estranger

Diferència entre exportacions i importacions amb tercers països el primer semestre. Dades en milions d’euros

Catalunya
Espanya

Les xifres per als primers sis mesos de l'any en el cas d'Espanya mostren un fort increment del valor de les exportacions, però encara més de les importacions. En concret, les vendes de les empreses espanyoles a l'estranger van créixer de quasi 153.000 milions d'euros durant la primera meitat del 2021 fins a quasi 190.000 milions en el mateix període d'enguany, un increment del 24%. Ara bé, el saldo exterior s'ha agreujat perquè les importacions van créixer a un ritme molt més alt, del 39%, ja que durant el primer trimestre d'aquest any van ser de més de 221.000 milions, en comparació amb els 158.000 milions acumulats entre gener i juny de l'any passat.

Això suposa que el dèficit comercial espanyol va passar de prop de 5.400 milions d'euros els primers sis mesos del 2021 a 31.500 milions aquest any, sis vegades més. Quasi s'ha multiplicat per sis. El 2018 i el 2019 –els dos últims abans de la pandèmia–, el saldo negatiu de l'Estat amb l'estranger es va situar entre els 14.000 i els 15.000 milions d'euros, menys de la meitat de l'actual.

Tot i l'increment del dèficit, el govern espanyol ha tret pit per la pujada de les exportacions. "El comerç exterior espanyol segueix mostrant un gran dinamisme, superior al de la majoria de països del nostre entorn", ha indicat en un comunicat la secretària d'Estat de Comerç, Xiana Méndez. Segons Méndez, "l'evolució de les exportacions espanyoles l'últim mes de juny mostra un molt bon comportament que arriba a tots els sectors".

De fet, l'augment del dèficit comercial es deu sobretot a l'encariment de l'energia. Espanya, com tota la resta de països de la Unió Europea, és un importador net de primeres matèries com el petroli, el gas natural i el carbó, el preu de les quals s'ha disparat arran de la invasió russa d'Ucraïna, després de dos anys amb preus molt baixos per la poca demanda durant la pandèmia.

Segons dades del ministeri, només amb el sector energètic el dèficit exterior de l'Estat és de més de 25.800 milions d'euros entre gener i juny, mentre que el dèficit de tots els altres sectors de l'economia junts no arriba als 6.100 milions. Per tant, l'energia representa el 78,5% del saldo negatiu d'Espanya amb la resta del món.

Catalunya, menys afectada per la inflació

L'economia catalana també va veure com entre el gener i el juny passats va créixer de manera destacada el seu dèficit comercial, però es va situar en prop de 9.200 milions d'euros, una xifra inferior als 9.700 milions del 2018 i als quasi 10.500 milions del 2019, els dos últims anys abans de la pandèmia. No obstant això, igual que en el cas espanyol, el 2020 i el 2021 les restriccions a l'activitat i l'abaratiment de les primeres matèries van fer disminuir el saldo negatiu fins als 5.700 milions del 2020 i els prop de 3.800 milions de l'any passat.

Les dades, doncs, suposen un retorn als nivells prepandèmia, però amb la bona notícia que les exportacions van registrar un nivell rècord per al primer semestre que va compensar en major mesura la inflació energètica. Amb les vendes a altres països les companyies catalanes van facturar quasi 46.300 milions d'euros a l'estranger, un 16% més que en el mateix període del 2021, quan també es va batre el rècord.

Per contra, les importacions també van créixer per l'esmentat encariment de l'energia, un 27%, fins als 55.400 milions d'euros.

Per sectors, la química, els béns d'equipament i la indústria agroalimentària van ser els motors exportadors principals. "Tot i la complexitat de la situació econòmica internacional, l'empresa catalana és competitiva i està ben posicionada al món", ha declarat en un comunicat el conseller d'Empresa de la Generalitat, Roger Torrent.

stats