Mercats

La catalana Europastry preveu sortir a borsa valorada en uns 1.600 milions

La CNMV aprova el fullet de la sortida a borsa del grup català de fleca congelada amb un preu d'entre 15,85 i 18,75 euros per acció

Europastry té 2.800 treballadors i factura 380 milions d'euros.  El 15% de la seva producció s'exporta a l'estranger.

BarcelonaEl gegant català dels productes de fleca congelada, Europastry, sembla que finalment ha fet el pas. La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha aprovat aquest dijous el fullet de la proposta de sortida a borsa de la companyia, que preveu el toc de campana per al 10 d'octubre amb un preu d'entre 15,85 i 18,75 euros per acció i una valoració de prop de 1.600 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La companyia preveu que la sortida a borsa reporti uns ingressos bruts d'aproximadament 210 milions d'euros, fons que, segons detalla la mateixa empresa, permetran a Europastry aprofitar oportunitats de creixement inorgànic i contribuiran a reduir l'endeutament a curt termini. Si ho aconsegueix, Europastry culminaria a la tercera la seva voluntat de cotitzar.

D'entrada, Europastry es compromet a oferir entre 11,2 milions d'accions i 13,25 milions d'accions noves –amb els quals calcula recaptar aquests 210 milions d'euros–, mentre que la resta d'accionistes, entre els quals hi ha el fons MCH, oferirien a l'oferta secundària fins a 30 milions d'accions. Alhora, Gallés Office (controlada per la família Gallés i accionista de referència d'Europastry) i Indinura (controlada pel conseller delegat Jordi Morral) tenen previst vendre una participació minoritària en el context de la sortida a borsa. Un cop feta l'operació, la família Gallés controlarà més del 60% del capital.

Entrada de Criteria

Després de l'aprovació de la CNMV, CriteriaCaixa ha comunicat públicament que entrarà al capital d'Europastry com a inversor àncora en la seva sortida a borsa. Concretament, CriteriaCaixa s'ha compromès a adquirir una participació a l'OPV de fins a un 5% de la companyia. L'operació de Criteria seguiria el camí de grans compres que ha fet aquest últim any, entre les quals destaca l'entrada al capital social de la catalana Puig i la compra de fins a un 10% d'ACS, entre altres grans operacions. Es tracta de moviments que segueixen l'estratègia de diversificació d'inversions anunciada per CriteriaCaixa al mes de juny amb l'objectiu d'assolir "més rendibilitat i ser influents".

Malgrat que la intenció de sortir a borsa que Europastry havia comunicat al juny no va tirar endavant –per tercera vegada, les altres van ser el 2007 i el 2019–, l'empresa pot presumir de múscul. Va tancar el primer semestre del 2024 amb 714 milions d'euros en vendes, un 7% més que el mateix període del 2023. Entre l'abril i el juny del 2024, la companyia va facturar un 11% més, gràcies a la compra de l'alemanya DeWiBack al mes de març. Tot i que la companyia no detalla el seu resultat brut, sí que presumeix d'un increment de la rendibilitat: entre el gener i el juny té un ebitda ajustat de 114 milions d'euros, un 15% més que el mateix període del 2023. Europastry, fundada el 1987 per Pere Gallés, és una empresa familiar especialitzada en el mercat de productes de fleca congelada. Amb seu a Barcelona, opera en 80 països i té 27 centres de producció. Actualment, el president executiu de la companyia i accionista majoritari és Jordi Gallés, a través del vehicle inversor de la família, Gallés Office.

stats